Lämmitysöljyn hinta lähelle ennätystä

Reilun parin viikon muuttumattoman kauden jälkeen lämmitysöljyn hinta nousi 13.8. kerralla kunnolla – yli neljä prosenttia.

27.7. asti lämmitysöljyn HOK-Elanto-ABC-hinta on ollut 1,139 €/l, mutta nyt se nousee hintaan 1,185 €/l. ”Normaalihinnaksi” tuon saa muutettua vähentämällä siitä viiden prosentin S-bonus eli vertailuhinnaksi muodostuu 1,126 €/l.

Hinta on nyt vain prosentin päässä vuoden maksimista – ja todennäköisesti kaikkien aikojen maksimista.  Hinta on noin kaksitoista prosenttia korkeammalla kuin vertailujakson halvin hinta: 26.6. 1,005 €/l. Viimeksi hinta oli näin korkealla 23.3. Itse asiassa näin korkealla lämmitysöljyn hinta on ollut vain 13.3. – 25.3.2012.

Luulisi nykyisen hintatason vähentävän aika reilusti ihmisten tuhlailuhaluja.

Hinnan nousun taustalla on aika pitkälti Israelin pääministerin lausunnot hyökkäyshaluista Iraniin. Kummankin maan sotavoimat ovat jo kohotetun valmiuden tilassa, mistä Suomen lehdistö ei ole erityisemmin uutisoinut.

Keinottelijoille on hyvin tärkeää, että hinnat nousevat ja laskevat mahdollisimman usein ja jyrkästi. Siksi nousua yritetään liioitella puheilla ja samoin laskuakin. Jos Lähi-Idässä ei tapahdukaan mitään, kohta hinta tulee lujaa takaisin alas.

Raakaöljyn Brent-hinta on noussut 114 dollariin tynnyriltä. Maaliskuussa hinta oli kuitenkin vielä kymmenisen prosenttia korkeammalla. Samoin euro oli kymmenisen prosenttia arvokkaampi, joten eurohinnoissa ollaan nyt samalla tasolla.

Viimeisena kahtena viikkona euron arvo ei ole muuttunut kovinkaan paljoa. Edellisen HOK-Elanto-ABC-hinnanmuutoksen jälkeen EURUSD on ollut haarukassa 1,22 – 1,24 ja nyt se on tuon alueen keskellä. Tuota ei voi syyttää neljän prosentin noususta.

Öljyalan edustaja väitti jokin aikaa sitten, ettei Suomessa enää hinta nouse sen mukaan, milloin kuluttajat todennäköisemmin täyttävät öljytankkinsa. Mutta kyllä tuossa kuvaajassa hieman tuntuu tuotakin ilmiötä olevan.