Wikileaks: Tukeeko Venäjä Suomen ydinvoimanvastaisia järjestöjä?

Wikileaksin paljastamissa Stratfor-sähköposteissa on lyhyt kommentti, joka koskee Suomen ydinvoimapolitiikkaa. Stratforin seniorianalyytikko kirjoittaa seuraavan kommentin tiedoksi kaikille analyytikoille 15.4.2010:

”Suomi tuo 100% maakaasustaan Venäjältä. Suomi on myös suhteellisen tasainen, joten vaikka Suomessa on paljon vettä ja jokia, ne eivät kulje sillä tavalla, että niihin saisi suuria vesivoimapatoja. Tämän vuoksi he saavat vain 18% sähköstään vesivoimasta. 

Tämä on myös yksi parhaista esimerkeistä, joissa ydinvoimanvastaiset järjestöt palvelisivat Venäjän etuja. Jos Suomi rakentaisi kolme ydinreaktoria lisää, se ei enää olisi riippuvainen Venäjästä sähkönsaannissa.”

Tämä voidaan tulkita niin, että analyytikko uskoo Venäjän tukevan suomalaisia ydinvoiman vastaisia liikkeitä.

Venäjä on itse hyvin tietoinen tällaisen toiminnan vaaroista. Venäjän duuma hyväksyi 13.7.2012 lain, joka vaikeuttaa merkittävästi sellaisten järjestöjen toimintaa, jotka saavat ulkomaista rahoitusta.

Olisi siis loogista olettaa, että Venäjä tukee strategisista syistä ulkomaisia kansalaisjärjestöjä, koska se pelkää samaa tehtävän itselleen.

Mitä ovat Stratfor-sähköpostit?

Wikileaks julkaisi helmikuun 27. päivä 2012 käsiinsä saamansa Stratfor-tutkimuskeskuksen sähköpostit (”Global Intelligance Files”). Kukaan ei ole uskottavasti väittänyt, etteivät sähköpostit olisi aitoja.

Stratfor on teksaslainen tutkimuskeskus, joka tekee tiedustelupalvelutyyppisiä analyysejä maksusta. Sitä käyttää mm. CIA, mutta väitetään, että myös Suomen ulko- ja puolustusministeriö sekä Finvera ovat käyttäneet Stratforin palveluksia. Sähköposteista löytyvät analyysit ovat hyvin uskottavia ja ne perustuvat tarkkoihin lähteisiin ja analyysiin. Näkökulma on tosin amerikkalainen ja analyytikot kokevat selvästi itsensä Yhdysvaltain puolustuksen jatkeeksi.

Kommentin tehnyt Marko Papic on Stratforin seniorianalyytikko Euraasian ja erityisesti Venäjän asioissa. Kommentti on vastaus sisäisesti levitettyyn samana päivänä julkaistuun Bloombergin uutiseen ”Suomi voi kaksinkertaistaa atomivoimansa leikatakseen tuontia Venäjältä”, jonka oli kirjoittanut Kati Pohjanpalo ja Diana ben-Aaron.

Tämä artikkeli

On kirjoitettu osana Wikileaksin järjestämää tutkimusyhteistyötä ja lähteet ovat Wikileaksin hankkimia.
This article is written in ivestigative partnership with Wikileaks and the source data is obtained by Wikileaks.

Wikileaks, The Global Intelligence Files
GI-files 1138152, FINLAND – Finland May Double Atomic Power to Cut Russia Imports
(samansisältöinen kopio: 1775739)
Bloomberg: Finland May Double Nuclear Capacity To Reduce Reliance On Russian Imports (15.4.2010)

Joka kymmenes maailman ihminen jo toisena päivänä peräkkäin ilman sähköä

Pelkään smart grid -ajatusten johtavan suuriin katastrofeihin. Mutta onnistuvat sähköverkkokatastrofit näköjään perinteisemmälläkin tekniikalla. Intiassa 670 miljoonaa eli noin kymmenesosa maailman ihmisistä on ilman sähköä jo toisena päivänä peräkkäin sähkön runkoverkon romahtaessa.

NYT: 2nd Day of Power Failures Cripples Wide Swath of India