Suomen sähkön hinta Pohjois-Ruotsi +54%, ennuste takaisin 3,9 c/kWh

Kymmenen vuorokauden Tampereen sääennusteessa on nyt ensimmäistä kertaa joka päivä plusasteita. Pohjois-Ruotsin sähkölinja pitäisi saada viikon päästä täydelle teholleen ja paperitehtailla on tuotantoseisokkeja koko ensi viikon. Sähkön hinnan pitäisi olla koko loppukuukausi laskussa.

Tällä viikolla hintatrendi on kuitenkin ollut ylöspäin ja ennuste nouseekin takaisin hintaan 3,9 c/kWh.

Tällä hetkellä kuukauden arkihintojen keskiarvo on ollut 4,10 c/kWh. Mikäli loppukuun arkihinta tulee olemaan 4,34 c/kWh tai alle, keskihinta tulee pysymään 3,9 c/kWh. Kuukauden keskihinta putoaa alle 3,8 c/kWh, jos loppukuun arkihinta laskee alle 3,87 c/kWh. Tämä olettaa viikonloppuhinnan olevan 30% arkihintaa matalampi. Todennäköisesti loppukuussa Pohjois-Ruotsin yhteyden avaamisen jälkeen tämä ero on kuitenkin lähempänä pitkäaikaista keskiarvoa, joka on 10%.

Kuukauden keskihinta tulee olemaan 3,8 tai 3,9 c/kWh jo melko laajalla alueella nykyisen keskihinnan ympäristössä.

Ero Pohjois-Ruotsiin saavuttaa perjantaina kuukauden ennätyksen. Pohjois-Ruotsin hinta on 2,8 c/kWh eli 35% alempi kuin Suomen hinta. Tai toisin sanoen, Suomen sähkön hinta on selvästi yli 50% Pohjois-Ruotsin hintaa kalliimpi.

Yksityskohdat ja kaaviot Sähköennuste-sivulla.

Yksi ajatus artikkelista “Suomen sähkön hinta Pohjois-Ruotsi +54%, ennuste takaisin 3,9 c/kWh”

  1. Mielenkiintoinen analysointi ja hyvin näytät olevan perillä saähkön hintaan vaikuttavista tekijöistä. Kiitos linkistä sähköennusteen sivuille. Sekin hyvin mielenkiintoista tutkittavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *