Fenno-Skan 2 takaisin tuotannossa aikaisintaan kahden kuukauden päästä

Fenno-Skan 2:n vikaraporttia on päivitetty 1.3.:

Merenalainen vika on visuaalisesti tarkastettu ja korjaus valmistuu aikaisintaan kahden kuukauden päästä, 6.5.2012

Ilmeisesti joutuvat odottamaan jäiden lähtöä.
Uutta kaapeliahan ehdittiin käyttää pari kuukautta ja se juhlallisesti vihittiin käyttöön tammikuussa (kun sitä oli jo kuukauden verran käytetty).
Tällä kaapelilla on suuri merkitys sähkön hinnalle Suomessa. Yhdessä Pohjois-Ruotsin kaapelin huoltokatkon kanssa sähkön hinta on viimeisen viikon ollut neljänneksen korkeampi kuin Ruotsissa. Jos kaapeli toimisi normaalisti, hintaeroa tuskin olisi.

Hintapiikki jäi yhteen päivään, ennuste yhä 4,1 c/kWh

Sähkön hinta laski takaisin tasolle 3,8 c/kWh yhden kalliin päivän jälkeen (5,6 c/kWh). Erona on ainakin se, että Meri-Porin hiilivoimalaitos otetaan huomenna täyteen tuotantoon (tänään vielä puoliteholla).

Ennusteeseen tämä ei vaikuta.

Paperitehtailla on viikon ajan tuotantokatkoksia niin, että kulutus on parisataa megawattia alempana kuin tavallisesti. Tämä on vajaa 2% Suomen sähkönkulutuksesta.

Kymmenen päivän sääennusteen loppupuolella on hyvin lämpöisiä päiviä (+5 astetta), mutta vuorokauden keskilämpötila jää uusissa ennusteissa selvästi nollan alapuolelle (aikaisemmin nollan yläpuolella). Joka tapauksessa näkyvissä ei ole mitään merkkejä, miksi sähkön hinnan pitäisi nousta ainakaan tämänviikkoiselta pakkastasolta.

Vaikka hinta on laskenut, se on siitä huolimatta 25% korkeampi kuin Pohjois-Ruotsissa. Vain virossa on hieman Suomea korkeampi hinta. (Ks. aiemmat artikkelit Fenno-Skan 2:sta ja Pohjois-Ruotsin yhteyden huoltokatkosta.)

Tarkat tiedot ja kaaviot sähköennustesivulla.