Öljy kalliimpaa kuin koskaan, paitsi jos maksat kullassa

Eurooppalaisen raakaöljyn brent-hinta on nyt euroissa korkeammalla kuin koskaan.[1] Hinta on 96,02 euroa barrelilta. Tämä on 60,4 eurosenttiä litralta.

Voimme kuitenkin lohduttautua sillä, että kilolla kultaa saa nyt öljyä enemmän kuin vuosiin. Viimeksi näissä lukemissa on käyty aivan hetken vuoden 2008 lopussa ja sitä ennen hetkellisesti vuonna 1979. Vuonna 1988 oltiin myös lähellä nykyistä tasoa.[2] Suurimman osan tätä vuosituhatta olemme olleet 2-3 kertaisella tasolla.

[1] Zerohedge: EUR Brent Takes Out All Time Highs
[2] Zerohedge: About Those High Gasoline Prices… Look Again
(Hinta 96,02 Zerohedgen tweetistä)

Kuitupuu kannattaa polttaa sähköksi eikä tehdä paperia

Suomessa haluttaneen pitää metsäteollisuutta. Metsäteollisuuden valituksesta päätellen heillä ei ole varaa maksaa yhtään enempää käyttämästään puusta. Koska puu voidaan käyttää paperinjalostuksen sijaan myös sähkövoimalaitoksissa,

metsäteollisuuden korkeintaan maksama hinta puulle määrää myös korkeimman mahdollisen sähkön hinnan Suomessa.

Jos puusta saadaan paljon parempi hinta polttamalla se sähköksi kuin mitä paperitehtaat ovat valmiita maksamaan, ei puun myymisellä paperiteollisuudelle ole mitään järkeä.

Paperiteollisuus maksaa kuitupuusta heidän varastoonsa kuljetettuna alle 30 euroa kiintokuutiometriltä. Kainuun männystä maksetaan vähiten, 27,98 e/m³ ja Etelä-Suomen kuusesta eniten, 30,53 e/m³.[1] Voinemme pitää hintaa 30 euroa kiintokuutiometriltä parhaana hintana, jonka paperitehtaat ovat valmiita maksamaan tavanomaisesta kuitupuusta.

Kuljetusmatka lähimpään sähkövoimalaan on todennäköisesti lyhyempi kuin lähimpään paperitehtaaseen, jolloin puun myyjälle jää enemmän käteen puun myynnistä sähkön kuin paperin tuotantoon.

Irtokuutiometrin puita (koivupilke, 25% kosteus) lämpöarvo on prosentin tarkkuudella 1000 kWh.[2] Irtokuutiometrejä on yhdessä kiintokuutiometrissä 2,5 eli yksi kiintokuutiometri koivua sisältää 2500 kWh. Muiden puulaatujen energia kuutiometrissä on tyypillisesti hieman alle 80% koivun energiasta.

Yhden kiintokuutiometrin voimalan pihalle toimitettua koivua hinta siis on 30 euroa ja se antaa 2500 kWh energiaa. Puhtaassa sähkön tuotannossa siitä saadaan muutettua sähköksi noin 40% eli tasan 1000 kWh.

Sähkön hinnaksi siis tulee 3 senttiä kilowattitunnilta. Muilla puilla kuin koivulla hinnaksi tulee 3,8 c/kWh.

Lisäksi tulee voimalan tuottama lämpö, joka voidaan myydä kaukolämmöksi.

Sähkön tuotannon raaka-aineet on vapautettu veroista.[4] Laskettu hinta on siis suoraan vertailukelpoinen sähköpörssin hintojen kanssa (helmikuussa 5,3 c/kWh).

Lisäksi käytettävissä on energiapuuta, jota on hankala käsitellä ja siitä maksetaan paljon huonommin kuin kuitupuusta.[3]

Perussähkövoiman tuottama sähkö voi Suomessa maksaa 3-4 c/kWh. Tai sitten Suomessa ei voi olla paperiteollisuutta, koska kuitupuu kannattaa ennemmin polttaa sähköksi kuin tuottaa paperiksi.

[1] http://www.metsalehti.fi/puunhinnat (käytetty hintoja viikolta 7)
     (uusi osoite: http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Puunhinta/Koko-maa/)
[2] http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2000/T2045.pdf (taulukko 39 ja 38)
[3] http://www.mhy.fi/paijathame/puumarkkinat/fi_FI/index/
[4] http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1996/19960225

Muista myös aikaisempi laskelma, ettei Suomen metsien vuosikasvu riitä tuottamaan kaikkea Suomessa kulutettua sähköä: http://www.sahkolamppu.com/index.php/2011/11/16/lamassa-lamposena/