Päivän sitaattirikos

T&T-lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli uudesta akkutyypistä. Toimittajalla kuitenkin pääsi hauska lipsahdus:

”Tuuli- ja aurinkovoimaloiden sähköä voitaisiin kerätä varastoon erityisesti yöllä”.

Tuo aurinkovoimala on kuitenkin jo korjattu pois ja asiallisesti kirjattu korjaus artikkelin loppuun.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/nestemainen+akku+tekee+uusiutuvan+energian+varastoinnista+edullista/a803383

Lämmitysöljy lähelle kahden kuukauden minimiä

Lämmitysöljyn hinta laski 24.4.2012 hieman ABC:llä (HOK). Vertailuhinta laski tasosta 1,166 e/l tasolle 1,162 e/l. Tämä on nyt miltei samassa, kuin kaksi kuukautta sitten ennen nopeaa hinnan nousua  (2.3.2012, 1,161 e/l)

Vertailussa muiden toimittajien hintaan ABC:n hinnasta vähennetään 5% bonus, jolloin hinta on 1,104 c/l.

Fenno Skan 2 palaa käyttöön keskiviikkona kello 13.00

Juuri tulleen tiedon mukaan Fenno Skan 2 on jo koekäytössä ja jos kaikki menee hyvin, se palaa asteittain markkinoille kello yhdeksästä lähtien ja pitäisi olla täydessä käytössä kello 13.00.

Tämän pitäisi korvata Olkiluoto 1:n kapasiteetti ilman, että hinta nousee. Olkiluoto 1 on 880 megawattia ja Fenno Skan 2 on 800 megawattia.

http://umm.nordpoolspot.com/web/umm_details.cgi?u_id=52897&umm_type=1

Enhanced by Zemanta

Fenno Skan 2 palaa käyttöön 26.4.2012

Lähde: Wikipedia

Uusi tasavirtayhteys Fenno Skan 2 Suomen ja Ruotsin välillä on ollut poikki yli kaksi kuukautta merenalaisen kaapelivaurion vuoksi. Nyt se kuitenkin on palaamassa käyttöön 26.4.2012.

Kun Ruotsin kevään vesivoimavarastot on jo kulutettu, vaikutus on vähäinen. Ruotsin sähkö on enää 0,03 c/kWh halvempaa kuin Suomessa. Ero on ollut usein jopa sentin luokkaa kaapelin ollessa poikki.(*)

Fenno-Skan 2:n sähkönsiirtokapasiteetti on 800 MW eli noin kymmenesosa Suomen keväisestä sähkönkulutuksesta.

(*) Ruotsin sähköalue, minne kaapeli on kytkeytynyt, on SE3.

Ilmoitus kaapelin käyttöönotosta: http://umm.nordpoolspot.com/web/umm_details.cgi?u_id=52863&umm_type=1

Jokakodin lämpöpumppu viemällä pakastimesta jäätä ulos

Lapset jäähdyttivät limonadipulloa pakastimessa ja sinnehän se unohtui. Pullo sulaa nyt jääkaapissa monta päivää ja voi hyvinkin räjähtää. Vai kannattaisiko pullo viedä ulos?

Mutta tästä tulikin mieleeni, voisiko ulkoa hakea viisiasteitta vettä räystään alta, pistää sen litran pulloon ja pakastimeen.(*) Sittenhän talo lämpenee, kun jään vie takaisin ulos? Voisiko taloa lämmittää tuolla tavalla? Jokakodin lämpöpumppu!

Pakastinhan on sähkölämmitystalossa yksinkertaisesti lämpöpatteri. Kaiken sisältä ulos pumppaamansa energian se luovuttaa sisäilmaan ja myös tässä työssä tarvittava energia luovutetaan sisäilmaan. Sähkön hinnan ollessa edullisempi kuin useimpien muiden lämmitysmuotojen – erityisesti öljyn – öljylämmitystalo säästää rahaa käyttämällä pakastinta mahdollisimman paljon kahta ja puolta kesäkuukautta lukuunottamatta.

Pakastimen käyttö on siis ilmaista ja ekologista jos kulumista ei lasketa.

Litra viisiasteista räystäsvettä luovuttaa -20-asteisessa pakastimessa ensin viisi astetta veteen varastoitua energiaa, sitten jäätymisessä vapautuvan energian ja vielä 20 astetta jäähän varastoitua energiaa. Kaikki energia vapautuu siis huoneilmaan. Kilojouleina (joule=wattisekunti) kilosta vettä vapautu energiaa:

vesi: 5 * 4,2 kJ = 21 kJ
jäätyminen: 333 kJ
jää: 20 * 2,1 kJ = 42 kJ

Eli yhteensä 396 kJ eli 0,11 kWh. Melkein kaikki energia vapautuu jäätymisestä.

Kun vesi palautetaan jäänä ulos, sisään on jäänyt 0,11 kWh lämpöä eli noin yhdellä sentillä energiaa.

Jatkuvatoiminen pakastin, joka pursottaisi 10 kiloa sadevedestä tehtyä jäätä tunnissa suoraan seinästä ulos olisi (**) 1,1 kilowatin ilmainen lämmitin. Rahaa tuo säästäisi kymmenen senttiä tunnissa, 2,40 euroa päivässä, melkein 300 euroa 9,5 lämmityskuukauden aikana. Tosin, kun talvella jouduttaisiin enemmäkseen käyttämään vesijohtovettä, vuodessa tarvittu 68 kuutiota vettä maksaa lähes yhtä paljon. Ja tuo 68 kuution jääkasa voisi olla myös näkemisen arvoinen (4,1m x 4,1m x 4,1m).

Hupaisa laskutoimitus, mutta tähän kiteytyy monta asiaa, jotka nopeasti ajattelisi päinvastoin.

(*) sama vaikutus tietysti on myös viisiasteisella kraanavedellä
(**) käyttämänsä energian eli koneiston sisäilmaan tuttaman lämmön lisäksi

Lämmitystapojen vertailumittarit päivitetty

(klikkaa suuremmaksi)

Sivun alalaidassa olevat lämmitystapojen suhteellista hintaa kuvaavat mittarit on päivitetty vastaamaan hieman laskenutta öljyn hintaa.

Koivun vertailuhinnaksi on muutettu tuoreen koivuklapin hinta kuivan sijaan. Kuivan hinta oli lähellä öljylämmityksen hintaa, mutta tuoreen hinta on yksi edullisimmista. Vaivaahan kotikuivaus ei kovin paljoa lisää. Hinta on yhä pääkaupunkiseudulla kotiin tuodulle puulle. Puulämmityksen hinta on siis selvästi erittäin edullista, mikä ei aikaisemmin mittareissa näkynyt tarpeeksi selvästi.

Sähkön hinta on tämän hetken ennustehinta 3,8 c/kWh.