Italian energiasyöpöt asunnot…?

Taormina, Sisilia
Kuva: Flickr gnuckx, CC BY

Katselin netissä lomahuoneistoja Italian Sisiliasta, ja huomioni kiinnittyi sivuilla oleviin mainintoihin energiatodistuksista. Lähes kaikkien asuntojen kerrotaan olevan energialuokkaa G, energiankulutus yli 175 kWh neliöltä vuodessa (classe energetica G).

Tuollainen energiankulutus on aivan normaalia harvalle rintamamiestalolle Suomessa. Mutta Etelä-Italiassa tuo kyllä tuntuu liiottelulta.

Todennäköisin selitys tälle on, että Italiassa nuo energiankulutussertifikaatit sivuutetaan ilmoittamalla suoraan, että talo on huonoimmassa energialuokassa. Jos asuntovälitystoimiston mainoksessa ei ole mainittuna energiasertifikaattia, siitä voi saada 1000 – 5000 euron sakon tämän vuoden alusta lähtien [1].

Toisaalta italialaiset asunnot voivat olla hyvin energiasyöppöjä. Talvet ovat kosteita eikä taloissa ole minkäänlaista eristystä. Lattiat ovat kylmää kiveä. Ulko-oven alla oleva rako tukitaan sitä varten erityisesti tarkoitetulla tekstiilimakkaralla. Energiankulutukseen laskettaneen myös jäähdytys kesällä ja lämpimän veden tuotanto (en ole varma kuinka nuo todistuksessa otetaan huomioon), mikä kyllä nostaa energiankulutuksen suomalaiselle tasolle. Energia on Italiassa kalliimpaa kuin Suomessa, joten sähkölasku tulee olemaan kovempi kuin mitä suomalainen arvaisikaan.

Tästä siis opimme, että energiatodistuksia ei tulla etelän kulttuurimaissa ottamaan kovin vakavasti. Toisaalta, kun ilmoituksissa alkaa näkyä oikeita energiankulutustodistuksia, on mielenkiintoista miten ne vertaantuvat suomalaisiin energiatodistuksiin.

[1] http://www.certificatienergia.it

PS. Tämä on kahdessadas artikkeli tässä blogissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *