Sähkön hinta nousee ma 37%

Tammikuu 2012, perustuu hintatietoihin 9.1. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,4 c/kWh, viimeisin hinta 4,7 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,6 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,3 – 4,2 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 2,8 – 4,4 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%

Pakkaset alkavan nyt näkyä ja jo pari kuukautta odotettu kova hinnannousu tulee maanantaina. Maanantain sähö on melkein 40% kalliimpaa kuin sunnuntaina. Maanantain hinta on 4,7 c/kWh kun sunnuntain hinta oli 3,4 c/kWh. Uusi hinta on myös 40% kalliimpi kuin alkukuun keskihinta.

Korkea hinta koskee nyt kaikkia Pohjoismaita Norjan vesivoima-alueita lukuunottamatta.

Todennäköisesti hinta nousee pysyvästi uudelle tasolle. Koska takana on kuukaudesta melkein kolmannes, mahdollisen nousunkin vaikutus lievenee. Jos loppukuukauden keskiarvo on huominen 4,7 c/kWh (viikonloput mukaan lukien), koko kuukauden keskiarvoksi tulee 4,3 c/kWh.  Öljylämmitysraja saavutetaan, jos loppukuun keskiarvo on 6,1 c/kWh. Tuo näyttää vielä hyvin epätodennäköiseltä.
Ennuste ei vielä muutu radikaalisti, koska kyseessä saattaa olla myös yhden päivän hintapiikki. Näemme lähipäivinä paremmin.
Ilma on nyt melkoisesti pitkäaikaisen ennusteen ennustamaa kylmempää. Ennustetta on myös korjattu alaspäin ja nyt Tampereen kymmenen vuorokauden ennusteessa ei ole enää ollenkaan plusasteita. Tämä viittaisi sähkön hinnan nousuun.
Toisaalta UPM Kymmene on ilmoittanut suuresta sähkönkäytön seisokista tehtaillaan tällä viikolla. Kyseessä on muutamia prosentteja Suomen sähkönkulutuksesta. Tämän vaikutus voi näkyä myös hinnassa.
Violetilla toteutunut hinta, Mustalla ennuste.
Vihreä ja keltainen: 50% ja 90% rajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *