Tammikuun sähkön hinta samaa ennätysmatalaa tasoa kuin joulukuukin

Järkevää ennustetta tammikuun sähkön hinnalle ei voi vielä antaa, mutta hinta on pysynyt viime kuun tasolla ja jopa sen alla. Alkukuun keskiarvo on neljänteen päivään mennessä on 3,1 c/kWh ja tähän perustuva ennustehinta on sama kuin viime kuussa eli 3,3 c/kWh.

Hinnan on ilmeisesti pitänyt alhaisena Tanskassa oleva myrskyävä tuulivoima. Tanskan sähkön hinta on Pohjolan halvin, 2,5 c/kWh (Pohjola muuten 3,0 c/kWh, Suomi 3,1 c/kWh). Tämä voisi viitata siihen, ettei kaikkea mahdollista vesivoimaa oteta vielä käyttöön ja halpaa vesivoimaakin riittää koko kevääksi. Toisaalta loppukuussa voi tulla eteen tyynet kovat pakkaset, jolloin sähkön hinta voi nousta taivaisiin. Tampereen 10 vuorokauden keskilämpötila on -2 C (*) eli olennaista lämmitystarpeen kasvua ei ole näköpiirissä.

Jos oletetaan, että sähkön hinnassa on ainakin joksikin aikaa siirrytty kolmen vuoden takaiseen hintatasoon, paras arvaus tammikuun hinnaksi olisi 3,1 c/kWh. Tammikuun hinta oli tuolloin tuon verran matalampi kuin joulukuun hinta. Tammikuun hinta tosin tuolloinkin oli 4,1 c/kWh.

(*) Tampereen 10 vuorokauden sääennuste osoitteesta yr.no, neljä lämpötilaa joka vuorokaudelta.