Hinta noussut viime viikon tapaan, mutta ennuste ennallaan

Tammikuu 2012, perustuu hintatietoihin 17.1. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,6 c/kWh, viimeisin hinta 4,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,8 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,5 – 4,1 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,3 – 4,2 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Ennusteeseen liittyvät luvut – mutta ei itse ennuste – nousevat. Viimeisin hinta on 4,6 c/kWh, mutta ennuste itse pysyy 3,8 c/kWh – tosin juuri ja juuri. Keskiarvo alkukuulle on nyt 3,6 c/kWh, joten jos alkuviikon nousu jää viime viikon tapaan alkuviikkoon, kuukausiennuste on aivan mahdollinen.

Mikäli sähkön hinta jää pysyvästi tälle tasolle, kuukauden hinnaksi muodostuu 4,1 c/kWh. Mikäli nyt vallitseva nouseva trendi jatkuu, hinta nousee kuun lopussa öljylämmitysrajalle (5,3 c/kWh), mutta silti kuukauden keskihinta jää tasolle 4,2 c/kWh. Kovin valtavia nousuja näissä tapauksissa ei ole odotettavissa, eikä ainakaan öljylämmitysraja tunnu saavutettavalta. Tämä edellyttäisi kuukauden lopuksi keskihintaa 7,2 c/kWh, ja jäljellä on kaksi viikonloppuakin.

Sähkön hinta on tiistaina kaikkialla Pohjoismaissa sama lukuunottamatta Norjan vesivoima-alueita, joissa hinta on jopa senttiä halvempi. Kymmenen päivän sääennuste on melko muutumaton: pikkupakkasia. Tanskan tuulet ovat seuraavan viikon melko leutoja (Tanska on parhaimmillaan tuottanut tuulisähköä samaa luokkaa kuin Suomi atomisähköä). Otaksun siis nykyisen hintatason jatkuvan.