Entä, jos sähkö on pysyvästi halvempaa kuin öljy?

Suora sähkölämmitys on tällä hetkellä jopa neljänneksen halvempaa kuin öljylämmitys.

Perinteisesti ajatellen näin ei pitäisi olla, koska jos öljystä tehdään sähköä, energiasta puolet väistämättä katoaa lauhdevoimalan toimintaperiaatteen vuoksi. Kun öljy poltetaan lämmöksi kotona, hyötysuhde on yli 90%.

Tilanne on kuitenkin muuttunut. Vesivoimaa saadaan nyt Ruotsista ja Norjasta paljon paremmilla yhteyksillä ja ilman tullimuuria. Myös tuulivoima on lisääntymässä, tosin valtion epärealisisen takuuhinnan ansiosta. Ydinvoimaa Suomessa on ennestään kohtuullisesti ja Olkiluoto 3 valmistuu lähivuosina – toivottavasti. Näissä ei samalla tavalla kilpailla sen kanssa, käytetäänkö sama polttoaine lähes sadan prosentin hyötysuhteella lämmitykseen vai tehdäänkö siitä massatuotantona sähköä alle 50% hyötysuhteella.

Entä jos suora sähkölämmitys muuttuu pysyvästi halvemmaksi kuin öljylämmitys?

Suoraan sähkölämmitykseen siirtyminen on helppoa ja halpaa. Ei tarvitse, kuin ostaa uudet patterit ja pistää ne kiinni jo valmiina olevaan sähköverkkoon.

Kiinteästi asennettava perussähköpatteri maksaa noin sata euroa. Talossa, jossa on kymmenen sähköpatteria ja lämmityskulut 2000 e/vuosi, säästöä syntyisi neljännes (joulukuun sähkönhinta vs. tammikuun öljynhinta) eli 500 e/vuosi, jolloin pattereiden takaisinmaksuaika on kaksi vuotta. Tämä on yksi edullisimmista lämmitysjärjestelmäremonteista ja halvempi kuin yksi kunnollinen lämpöpumppu.

Jos veden lämmitys on öljyllä, se pitää järjestää jollain muulla tavalla, eli siitä tulee vielä kuluja päälle.

Tokihan lämpöpumppu säästää suoraan sähkölämmitykseen verrattuna, mutta vastaava 10-patterinen koti voi vaatia viisi järeää lämpöpumppua (todennäköisesti pattereiden lisäksi), joista jokainen maksaa tuon tuhat euroa. Minulla on käytössä sähköpatteri, joka on yli 40 vuotta vanha. Kuka uskoo, että lämpöpumput kestävät edes 10 vuotta jatkuvassa käytössä? Ja pitää myös muistaa, että lämpöpumput kuluttavat kylmimpään aikaan – silloin kun sähkö on kallista – lähes yhtä paljon energiaa kuin suora sähkölämmitys. 10 patteria lämmittää myös paljon tasaisemmin ja vedottomammin kuin viisi lämpöpumppua.

Koko lämmityskauden (koko vuosi poislukien 2,5 kuukautta) jokainen kodin sähkölaite – tietokone, lamppu, pesukone, televisio – on suora sähkölämmitin. Niiden energiankulutukseen ei siis nykytilanteessa kannata kiinnittää kovin paljoa huomiota.

Joudumme mahdollisesti siirtymään aivan uuteen kodin energia-ajatteluun.

2 vastausta artikkeliin “Entä, jos sähkö on pysyvästi halvempaa kuin öljy?”

  1. '… jos öljystä tehdään sähköä, energiasta puolet väistämättä katoaa lauhdevoimalan toimintaperiaatteen vuoksi.'
    – Näin on jos toimitaan lauhdevoimalaperiaatteella. Jos taas toimitaan lämpövoimalaperiaatteella, tuo katoava energiaosuus saadaan myytyä kaukolämpöasiakkaille.
    'lämpöpumput kuluttavat kylmimpään aikaan lähes yhtä paljon energiaa kuin suora sähkölämmitys.'
    – Maalämpöpumppuun tämä ei päde. Poranreiän lämpötila ei muutu ilman lämpötilan mukaan.

  2. Kiitos kommentista.

    Energian toimittaminen kotiin on aika paljon helpompaa sähköjohtoa pitkin verrattuna kaukolämpöputkiin. Kaukolämpö ei ole mahdollinen ratkaisu suuressa osassa suomalaisia omakotitaloja. Silloin vaihtoehdot ovat sähkö ja öljy – ja sähkölämmityksen vahvennus lämpöpumpuilla. (Ok, voisimmehan elää kaikki kerrostalossa kaupungissa, ja ehkä meidät vielä joskus siihen pakotetaankin.)

    Maalämpöpumpulla sähkönkulutuksen painottuminen kylmään aikaan on pienempi ongelma kuin ilmalämpöpumpulla, mutta ei olematon. Olet oikeassa, ettei tuo "yhtä paljon" päde maalämpöpumppuun. Maalämpöpumpun hyötysuhde on tyypillisesti 3. Eli jos tarvitset lämmitykseen 30000 kWh, tarvitset kuitenkin 10000 kWh sähköä tuon tuottamiseen. Tämä sähkö tarvitaan silloin, kun ulkona on kylmä. Ei siis siksi, että maa olisi kylmempää, vaan koska pumppaamista tarvitaan enemmän. Tarvitset vähemmän sähköä, mutta se, minkä tarvitset on pörssissä kallista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *