Sähkön hinta kuukauden ennätykseen, ennuste yhä 3,8 c/kWh

Tammikuu 2012, perustuu hintatietoihin 27.1. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,8 c/kWh, viimeisin hinta 4,7 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,8 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,8 – 3,9 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,7 – 4,0 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Sähkön hinta on teki nyt selvän pesäeron viimeiseen kahteen viikkoon, joina perjantain hinta on ollut viikon alin. Nyt perjantain hinta on kuukauden korkein. Syynä lienevät selvästi viilenneet säät. Jos hinta jää nykyiselle tasolleen, kuukauden keskihinta nousee ennusteesta 3,8 c/kWh tasolle 3,9 c/kWh. Ennuste kuitenkin on yhä tasolla 3,8 c/kWh (mutta tarkemmin hyvin lähellä 3,85 c/kWh), koska useimmat mittarit odottavat, että hinta palaa viikonlopuksi lähelle kuukauden keskiarvoa.

Kuukauden hinta nousee yli 4,0 c/kWh vain, jos hinta on koko loppukuun, viikonloppu mukaan lukien, yli 5,3 c/kWh. Jotta sähkölämmityksen hinta nousisi tässä kuussa öljylämmityksen tasolle, loppukuun hinnan tulee olla 15 c/kWh.

Kymmenen päivän sääennusteeseen perustuva loppukuun keskilämpötila (*) on nyt todella kylmä eli alle 12 astetta. Tämä oletettavasti pitää sähkön hinnan nykytasolla tai ylikin.

Tuttuun tapaan Suomen hinta on Pohjoismaiden toiseksi kallein. Vain Viro on jälleen kalliimpi. Skoone, Tukholma ja Tanska ovat pari kymmenystä Suomea halvempia, ja Norja ja Pohjois-Ruotsi ovat lähes senttiä halvempia. Hieman ihmetyttää pari päivää sitten uuden merikaapelin virallisissa avajaisissa esitetyt haaveet, että Venäjä alkaa toimittaa sähköä Suomen läpi Saksaan. Tämän leudon kuukauden sähkön hintaerot osoittavat, että sähkönsiirtotarve on tällä hetkellä aivan päinvastaiseen suuntaan. Ankarilla pakkasilla tämä on vielä voimakkaammin näin.


Suomen hinta on sama kuin Ruotsissa lukuunottamatta aamua 6.00 – 8.00 ja 17.00 – 18.00 (Suomen aikaa), jolloin sähkö on paljon kalliimpaa kuin Ruotsissa. Kuulisin mielelläni selityksen tähän. Kommentoikaa!

(*) Tampere, 4 lämpötilaa/päivä lähteestä yr.no. Tampere oletettu Suomen ”asutuskeskipisteeksi” (lämpötilakeskipisteeksi yleensä lasketaan Jyväskylä).

Kaavio: Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta kello 13.30 jälkeen – siksi toteunut hinta on yleensä yhtä päivää ennusteita edellä.