Joulukuussa sähkölämmitys varmasti halvempaa kuin öljylämmitys

Joulukuu 2011, perustuu hintatietoihin 18.12. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,7 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,4 – 3,9 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,3 – 4,1 c/kWh
todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 99,99999%

Sunnuntaina 18.12. sähkön hinta on kuukauden halvin. Sähkö on ollut lähiaikoina näin halpaa vain parina päivänä lokakuussa ja parina päivänä syyskuussa. Kuukauden hinnanmuutos on nyt ollut kokonaisuudessaan laskusuunnassa 0,01 c/kWh/päivä.

Ennuste laskee 0,2 c/kWh tasolle 3,7 c/kWh. Se on siis lähellä alkukuun keskiarvoa, koska mitään merkkiä hintojen noususta ei ole havaittavissa eikä hinta ehdi nousta kovin paljoa vaikka hinta nousisikin maltillisesti.

Ennusteesta on tästä päivästä lähtien poistettu viime vuoden joulukuun hinta mahdollisena loppukuun hintana. Yhdeksän sentin kilowattituntihinta tuntuu tällä hetkellä mahdottomalta ja sen ennustearvo on pieni alkukuun valossa. Tämä romahdutti 90% ylärajan, mutta ei vaikuttanut paljoa ennusteeseen muuten. Tämänhetkinen 90% yläraja 4,1 c/kWh saavutetaan, jos loppukuun keskihinta on 40% alkukuuta kalliimpi eli noin 5 c/kWh. Raja, jossa öljylämmitys kannattaa pistää päälle, 5,3 c/kWh, on näillä näkymin saavuttamattomissa tässä kuussa. Tämä edellyttäisi sähkön hinnan nousemista lähelle kahdeksaa senttiä kilowattitunnilta koko loppukuuksi viikonloput mukaanlukien.

Fenno-Skan 2 sähkönsiirtoyhteys Suomen ja Ruotsin (SE3) välille on valmistunut (1). Tämä toivottavasti poistaa hintapiikit, jotka johtuvat kaapelin huoltotöistä. Nyt kaapeleita on kaksi, jolloin ainakin toinen on käytössä jatkuvasti.

Etelä-Suomen kymmenen päivän sääennusteessa on pari pakkaspäivää, mutta ne ovat joulun pyhiä. Koska teollisuus on enimmäkseen jouluna suljettu, kokonaissähkönkulutus noiden vuoksi tuskin nousee.

(1) T&T: Fenno-Skan 2 -merikaapeliyhteys on valmis – joko sähkö halpenee?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *