Sähkö halpaa, mutta vaikea ennustaa hintaa, ennuste 4,3 c/kWh

Ennuste: 4,3 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,9 – 4,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,0 – 6,3 c/kWh
todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 77%

Alkukuun hinnan kehitys ja ennuste
Keskiarvoennuste mustalla
50% ennuste vihreällä
90% ennuste keltaisella
Klikkaa suuremmaksi

Nyt kun ensimmäinen viikko joulukuuta on takana, uskaltaa hieman ennustaa sähkön hintaa joulukuulle. Sähkö on ollut vielä marraskuutakin halvempaa, keskimäärin 3,6 c/kWh, mutta hinta saattaa nousta vielä todella paljon. Viime joulukuun sähkön keskihinta oli 9,1 c/kWh, joten tuohon on vielä matkaa. Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että sähkön hinta olisi loppukuussa tuollaisissa lukemissa. Halpa alkukuu kuitenkin rajoittaa sitä, ettei aivan älyttömiä hinnannousuja voi enää tapahtua.

Alkukuun hinta on siis ollut hyvin tasainen ja alhainen. Vasta huomenna hinta on ensimmäistä kertaa yli 4 c/kWh. Keskiarvohinta tähän mennessä on ollut halvempi kuin marraskuun halpa hinta ja jopa halvempi kuin syys- ja lokakuun hinnat. Halvan hinnan takana lienevät Tanskan tuulet, vesivoimavarastojen täyttyminen, talouden taantuma ja vähäinen lämmitystarve. Ruotsin jakautuminen neljään alueeseen viime kuusta lähtien voi myös vähentää hintapiikkejä Suomessa.

Jos nyt tulisi kunnon pakkanen, suuri osa hintaa alentavista tekijöistä häviäisi heti. Kymmenen päivän sääennuste Etelä-Suomeen on kuitenkin yhä nollan tienoilla.

Jos nyt pitäisi arvata yksi ainoa sähkönhintaennuste loppukuulle, se olisi maltillinen nousu siten, että loppukuussa sähkö olisi 30% nykytasoa korkeammalla. Silloin sähkön keskiarvohinta jäisi hintaan 4,3 c/kWh.

Esimerkki lievästä hinnan noususta,
joka antaa keskiarvoksi
ennustetun 4,3 c/kWh.

Otan kuitenkin ennusteessa huomioon monta muutakin vaihtoehtoa. Jos hinta nousee loppukuuksi viime joulukuiselle tasolle, sähkön hinta tässä kuussa nousee melkein kahdeksaan senttiin kilowattinnilta.

Ottamalla huomioon 11 eri ennustetta, saan ennusteeksi 4,3 c/kWh. Tasaisesta alkukuusta johtuen ennusteista suurin osa on hyvin pienellä vaihteluvälillä. Puolet ennusteista päätyy parin kymmenyksen sisälle keskiarvoennusteesta. Voisi siis sanoa, että hinta on 50% todennäköisyydellä hyvin lähellä ennustetta tai 50% todennäköisyydellä paljon kalliimpaa.