Sähkö ennätyshalpaa, ennuste laskee 4,1 c/kWh

Ennuste: 4,1 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,7 – 4,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,1 – 6,1 c/kWh
todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 82%


Perjantain sähkön hinta on kuukauden toiseksi halvin, mikä tekee kuun alkukolmanneksesta tasaisen halvan. Vaikka sähkön hinnnan nousua voisi aavistella loppukuuksi, alkukuun hinnan kehitys ei sellaista ennusta. Vielä muutama päivä sitten näkyvissä ollut lievä nousu on käytännössä kadonnut (hinnan trendi tällä hetkellä +0,03 c/kWh/päivä).

Ennuste 4.1 c/kWh on kompromissi. Ennusteiden keskiarvo on 4,2 c/kWh, mutta puolet ennusteista ennustaa hinnan jäävän tasoon 3,9 c/kWh tai alle.
Kuukauden tähän asti toteutunut keskiarvo on 3,7 c/kWh. Se on yli kymmen prosenttia vähemmän kuin viime kuussa. Viime kuun hinta oli 4,2 c/kWh. Viime vuonna joulukuun hinta oli 60% korkeampi kuin marraskuun ja toissavuonnakin 30%. Hinnan siis pitäisi olla ainakin 30% korkeampi kuin viime kuun hinnan eli 5,5 c/kWh. Tänä vuonna tuosta noususta ei näy merkkejä tapahtuneessa hinnan kehityksessä.
Mikäli kuukauden hinta jäisi nykyiselle tasolleen 3,7 c/kWh, sähkö on ollut viimeksi joulukuussa näin halpaa vuonna 2006.
Jos hinta nousee alkukuun keskiarvosta 30% eli esim. toissavuotiselle tasolleen, keskihinta nousee tasolle 4,5 c/kWh. Jos hinta nousee viimevuotiselle tasolleen 9,1 c/kWh, keskihinta nousee tasolle 7,5 c/kWh. Näillä näkymin tuo kuitenkin olisi todella äärimmäistä.