Parasta A-luokkaa ja aktiivisähköenergiaa

Ei liene mikään yllätys, että talojen energiatodistukset ovat lähinnä huijausta (1)(2).
A-luokkaan pääsee omakotitalo, jonka energiankulutus on 150 kWh/neliö/vuosi (Jyväskylään siirrettynä).
Sadan neliön A-energialuokan omakotitalo siis kuluttaa energiaa 15000 kWh / vuosi. Kahdensadan neliön omakotitalo 30000 kWh / vuosi. Kuulostaa melko tyypilliseltä rintamamiestalon lämmitystarpeelta.
Tuossa on kuitenkin mukana talon kaikki energiankulutus. Lämmitykseksihän päätyy niin pesukone kuin jääkaappikin.
Esimerkiksi tietokone, joka on päällä kymmenen tuntia päivässä ja kuluttaa esim. noin 200 wattia, tuottaa vuodessa lämmitykseen (9,5:nä lämmityskuukautena):
0,2 kW * 10h * 365 * (9,5 / 12) = 578 kWh
Tuon tietokoneen käyttämästä energiasta siis 578 kWh ei mene suinkaan hukkaan vaan lämmitykseen. Säästät siis noin 60 euroa verrattuna viherpelotteluun, että ”energia haaskaantuu ja katoaa jonnekin”. Sen sijaan lämmität A-energialuokan talossa tuolla tietokoneella melkein neljä neliötä ympäri vuoden.
Pakastin kuluttaa vuodessa tyypillisesti 590 kWh, joten lämmität pakastimella monta neliötä lisää.

Samoin viihde-elektroniikan valmiustilassa käyttämä energia menee 9,5/12 kuukautta vuodesta (noin 80% ajasta) suoraan lämmitykseen ja alentaa vastaavasti lämmityslaskua. (vrt. (3))

Jos käytät talossasi paljon aktiivisähköenergiaa, varsinainen lämmityslaskusi on melko pieni osa asuntosi energiankulutuksesta. Siihen kannattaa pyrkiä. Säästät ympäristöä käyttämällä saman energian kahteen kertaan.
Jos olet yrittäjä, sijoita tietokonepalvelimet kotiisi!

(1) Taloussanomat: Näin talonostajia vedätetään A-luokalla

PS. Onkohan talossa olevien ihmisten lämmitys laskettu mukaan? Ihminen säteilee lämmittimenä jokaisen syömänsä kalorin.

PPS. Kokemuksesta tiedän, että kaikki rakentamiseen liittyvä ohjeistus on salaista ja maksullista, joten en edes yrittänyt löytää tarkempaa kuvausta A-energialuokasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *