Sähkönhintaennuste lokakuulle: 3,8 c/kWh

Aika kuluu ja menetelmät kehittyvät. Lokakuun 18 ensimmäisen päivän perusteella sähkön hinta lokakuulle tulee olemaan 3,8 c/kWh.

Tällä kertaa otin arviossa mukaan viikonloppujen halvemmat hinnat. Arkisähkö on ollut lokakuussa 46% kalliimpaa kuin viikonloppusähkö eli korjaus on merkittävä.

Loppukuun sähkön hinnaksi on otettu seitsemän viimeisen päivän lineaarisen trendin jatkuminen. Trendi on lievästi nouseva 4,58 c/kWh tasolta 4,69 c/kWh tasolle. Nousua tasoitti suuresti 18. päivän hinta, joka putosi 3,4 c/kWh tasolle eli myös suuret korotukset ovat mahdollisia.

Sähkön hintaennuste lokakuulle 18 ensimmäisen päivän perusteella.
Punainen viiva esittää ennustettua keskiarvoa 3,8 c/kWh.
Ennustetut päivät kirkkaammalla violetilla.
(Hinta euroa/MWh eli 10 * c/kWh)

Nousee, nousee, vai eikä nouse

Heti edellisen öljynhintakommenttini jälkeen Arvopaperi-lehti julkaisi jutun otsikolla ”Öljyn hinta pomppasi kuukauden huippuihin”. Reuters uutisoi saman ”Brent turns negative on German remarks”. Päinvastainen viesti, mutta kumpi on väärässä? Valitettavasti ei kumpikaan.

Suomessa öljy siis tehdään crude-öljystä, mutta hinnan väitetään seuraavan brent-öljyä aina, kun brent on kalliimpaa. Suomessa siis uutisoidaan:

Kun brent-öljyn hinta nousee, mutta crude-öljyn hinta laskee — uutinen öljyn hinnan noususta
Kun crude-öljyn hinta nousee, mutta brent-öljyn hinta laskee — uutinen öljyn hinnan noususta

Valitettavasti tämä ei jää uutisten tasolle, vaan öljyn hinta oikeasti nousee kummassakin tapauksessa.

Suomenlahti umpijäässä? Ilmastonmuutos iskee

On hienoa, että tiedemiehet tinkimättömästi selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Suomessa tietysti erityinen mielenkiinto on napajään kehitykseen.

Tällä tieteellisen näköisellä sivustolla on napajäästä ajantasainen kartta.

Ihmettelen vain, miten Tallinnan laivat pääsevät liikkeelle, kun tämän kartan mukaan Suomenlahti on jo umpijäässä…? Tieto on kaksi päivää vanha: 15.10.2011.

Hieman ehkä herättää epäilyksiä muidenkin mittauksien tarkkuudesta.