Sähkön halpa hinta peruutettu

(Kuva: Nordpoolspot)

Toivottavasti kukaan ei ennättänyt kovin suuresti riemuita viikonlopun halvasta sähkönhinnasta.

Maanantain hinta on taas onnistuttu pienen markkinan yhteisillä ponnistuksilla nostamaan huipputasolle. Vaaleansininen viiva kuvaajan keskellä on Suomen hinta ja huomenna se nousee jyrkemmin kuin missään muualla Pohjolassa. Siirrymme vesivoimaryhmästä palavakiviryhmään (Viro, Tanska).

Maanantain hinta on 4,637 c/kWh eli paljon korkeampi kuin syyskuun keskihinta 3,9 c/kWh. Viimeksi sähkö oli näin kallista kuukausi sitten, maanantaina 5.9.2011.

PS. Myöhemmin katsoin vielä siirtokapasiteetin Ruotsista Suomeen ja siinä on 0,8 gigawatin pudotus maanantaina päivällä. Tämä selittänee hinnan nousun. Tai sitten kapasiteettia on tahallaan pudotettu, että hinta nousisi. Huoltotyön kuvaus löytyy täältä.

Ilman tätä huoltotyötä Suomen sähkö olisi arviolta senttiä halvempi / kWh koko vuorokauden. Sopivasti ajoitettu huoltotyö siirtää siis suomalaisilta sähkön kuluttajilta sähkön tuottajille noin

10 GW (koko Suomen sähkönkulutus) * 24h * 10000 e / GWh ( = 1 c / kWh) = 2,4 miljoonaa euroa

Kyllä sähköyhtiöt ovat tuon etukäteen tienneet ja laskeneet. Eikä valtionvarainministeriötäkään kannata huutaa apuun, koska he saavat saaliista 23%. Ja bruttokansantuote sen kuin nousee.