Suomen hinta laskusuunnassa helmikuussa

Suomen hinta laski koko helmikuun 2016.

Tämä on päinvastoin kuin Ruotsissa, jossa hinta nousi.

Suomen sähkön hinnan muutos helmikuussa 2016
Suomen sähkön hinnan muutos helmikuussa 2016

Pudotusta on 0,02 c/kWh päivässä.

Ruotsin ja Suomen käyrät kohtaavat viikon sisällä, jos kehitys jatkuu. Hintaero on lähestynyt nollaa melko hurjalla vauhdilla koko kuukauden.

Hintaero Suomi-Ruotsi Helmikuussa 2016
Hintaero Suomi-Ruotsi Helmikuussa 2016

 

Ruotsin sähkön hinta noussut koko helmikuun

Pohjois-Ruotsin sähkön hinta helmikuussa 2016
Pohjois-Ruotsin sähkön hinta helmikuussa 2016

Ruotsin sähkön hinta on Suomeen verrattuna ollut aina erittäin tasainen. Helmikuussa tilanne on ollut toinen. Suomen sähkön hinta on ollut melko tasainen, mutta Ruotsin sähkön hinta on heilunut paljon enemmän kuin mihin on totuttu.

Helmikuussa sähkön hinta Ruotsissa on heilunut 1,4 ja 2,6 c/kWh välissä. Kallein hinta on lähes kaksinkertainen halvimpaan verrattuna – eikä kyse ole ollut erityisen poikkeuksellisista päivistä.

Regressiosuora paljastaa, että hinta on noussut keskitasolta 1,6 tasolle 2,2 c/kWh. Tämä on kolmanneksen kokoinen hinnanousu.

Jotain merkittävää on tapahtumassa Ruotsin sähkömarkkinoilla, mutta valitettavasti en ole vielä keksinyt mitä. Uuden sähkönsiirtoyhteyden aloittaminen Liettuaan ei riitä selitykseksi.

Ohessa vielä vertailun vuoksi Etelä-Ruotsin hinnat. Pohjois-Ruotsin hinnat ovat mukana ohuella viivalla eivätkä ne helmikuussa ole paljoa eronneet Etelä-Ruotsista. Kymmenennen päivän tienoilla oli vain etelässä näkyvä hintapiikki ja koko Ruotsin hintapiikit 15. – 19. päivä olivat etelässä hieman korkeammat kuin pohjoisessa. Mutta nämä ovat normaaleja ilmiöitä. Pohjois-Ruotsin heilunta ja hinnanousu eivät.

Paradoksaalisesti tämä saattaa alentaa Suomen sähkön hintaa.

Ruotsin sähkömarkkinoilla on menossa jotain melko perusteellista muutosta, joka tuntuu pohjoisen perukoita myöten.

Etelä-Ruotsin sähkön hinta helmikuussa 2016
Etelä-Ruotsin sähkön hinta helmikuussa 2016 (Pohjois-Ruotsi heikolla sinisellä)

 

Öljyn hinta aiheuttaa ongelmia ainakin kolmelle maalle

Kun hallinto saa rahaa, se käyttää sen. Ja vähän ylikin.

Öljyntuottajamaat ovat paisuttaneet hallintonsa ja budjettinsa niin korkealle, että niillä täytyy olla paljon enemmän ongelmia, kuin nyt annetaan ymmärtää.

ÖljytynnyreitäTässä Saudi-Arabian osalta lainaus artikkelista vuodelta 2012:

”Saudi Arabia can balance its budget as long as prices stay above $80 a barrel, according to the International Monetary Fund, although projected future social spending obligations will drive its break-even price to $98 a barrel in 2016.”

Muut maat, joilla on pahoja ongelmia nykyisen noin kolmenkymmenen dollarin tason kanssa ovat Venäjä ja Venezuela.

Or finally, what Venezuelan Oil Minister Rafael Ramirez fears — $35-a-barrel prices, near the lows last seen in 2008. In Russia, for instance, ”$35 or $40, or even $60 a barrel, would be devastating fiscally,”

Jälkiviisaana tekisi mieli sanoa, että arvostettu Foreign Policy -lehti oli väärässä. Mutta oliko se? Olemme kenties vasta lähitulevaisuudessa näkemässä, mikä se ”devastating” eli suomennettuna täydellisen tuhoava vaikutus on mm. Venäjän talouteen.

Why oil prices are keeping Putin up at night

19.9.2014 Spekulaatioita öljymaailmasta