Poikkeuksellinen sähköntuonti Venäjältä

Fingridin tilastoista näkee hyvin, että maanantai oli todella poikkeuksellinen Venäjän tuonnin kannalta. Venäjällä on isänmaan puolustajien juhlapäivä maanantaina ja tiistaina.

Venäjä on viime aikoina tarvinnut sähkönsä itse, eikä sieltä ole sähköä herunut kuin 900 MW luokkaa ja sekin enimmäkseen öisin eli silloin, kun Suomessa ei lisäsähköä tarvita.

Maanantaina sähköä tuli sen sijaan täydellä 1500 MW kapasiteetilla koko päivän.

Helmikuussa 1000 MW siirtoa ei ole aikaisemmin ylitetty kertaakaan.

sähköntuonti Venäjältä

Viime viikon siirrosta näkee nätisti, miksi sähkö on kallista Suomessa aamupäivällä ja illalla: silloin Venäjältä ei tule sähköä ollenkaan. Sähköä tulee vain muutama iltapäivän halpa tunti.

Olen aikaisemmin kirjoittanut analyysin (8.3.2013), että tuonti Venäjältä on erittäin epätervettä Suomen sähkömarkkinoiden kannalta. Tämä ei ole mitenkään muuttunut. Sähkön tuonti halvalla vain silloin, kun sähkö on Suomessa muutenkin halpaa tuhoaa perusteellisesti perusvoiman kannattavuuden.

Jos tuonti olisi edes luotettavaa, sillä voitaisiin täydentää aurinkosähkövoimaloiden epätasaista tuotantoa. Mutta Suomessa tuskin lähivuosina tulee olemaan 1500 megawatin aurinkosähkövoimalaa.

http://www.sahkolamppu.com/2013/03/epaterve-tuonti-venajalta.html

(Kuvat: Fingrid)

Pääsy suoraan kuukausiin

Arkistojen näkymisessä on ongelma, jota en tähän hätään ehdi korjaamaan. Arkistossa (oikeassa sivupalkissa) näkyy tällä hetkellä vain pari kuukautta.

Pikakorjauksena voi käyttää haettavan artikkelin ajan kirjoittamista haettavaan osoitteeseen. Esimerkiksi:

Johtaa suoraan kaikkien 2013 toukokuun kirjoitusten näyttämiseen.