Sääennuste siirtyy Hauholle

Sivustolla esitetyt sääennusteet on yleensä esitetty Tampereelle. Ajatuksena on, että Tampere on aika lähellä Suomen asutuksen keskipistettä.

Valinta_348

Törmäsin kuitenkin tarkempaan tietoon, mihin Suomen asukkailla on yhteensä lyhin matka. Se on Hauholla, joka on nykyisin osa Hämeenlinnan kaupunkia. Asutuksen keskipiste siirtyy etelään päin noin kilometrin joka vuosi.

Olen kerännyt tilastotietoa Tampereen sääennusteesta avoimena datana sääennustuksensa julkaisevalta Norjan valtion sääennustajalta osoitteesta yr.no. En kuitenkaan ole vielä käyttänyt näitä sähkönhintaennustuksissa muuten kuin toteamuksen asteella. Tallessa oleva tieto on seuraavan kymmenen vuorokauden sääennusteen keskiarvo. Keskiarvossa on joka päivälle neljä ennustetta: aamuyö, aamu, iltapäivä ja ilta.

Siirrän nyt sääennusteen keräämisen Hauholle, jotta se vastaisi Suomen asukaskeskipistettä. Sähkön hintaan saattaa tosin vaikuttaa paljon myös ympäri Suomea oleva puu-, sellu- ja terästeollisuus, ja siten myös näiden paikkakuntien lämpötila, jolloin Tampere saattoi olla parempikin ennuste. Hauhon sijainti kahden järven välissä saattaa olla myös ongelmallinen. Toisaalta se kuvastaa Suomen asutusta, joka on suurelta osalta meren- tai järven rannalla.

Perjantaina seuraavan kymmenen vuorokauden sääennusteen keskiarvo on -6,4 astetta. Hauhon ennuste nyt illalla on -3,5 astetta. Ero on siis ainakin tänään suuri – mutta mukana on myös pari uutta neljännespäivää, jotka ovat lämpimiä.

Joskus kaukaisessa tulevaisuudessa selvitän kuinka hyvin Hauhon lämpötilaennuste vastaa sähkön hintaa. Tehtävä helpottuu suuresti, jos meidänkin sääennustajamme julkaisee avoimeksi tiedoksi sääennustustensa historian. Tällä hetkellä ne saattavat olla käytettävissä rekisteröitymällä tiedon käyttäjäksi, mutta minulla ei ole ollut aikaa selvittää, onko näin.

Jos valitsemme yhden luvun kuvaamaan suomalaisten ympärillä keskimäärin vallitsevaa lämpötilaa, olkoon se Hauho.

Kartta: Openstreetmap