Finkraft pörssisähkö

Finkraft (entinen Market Energia) on vertailussa halpa, mutta asiakkaat valittavat. Mihin tämä perustuu? Finkraft on yksi pörssisähköä myyvistä yrityksistä.

Finkraftin tausta

Yksi sähköliittymien haetuimmista Google-hakusanoista on tällä hetkellä ”Finkraft pörssisähkö”.(*) Ilmeisesti menossa on suuri kyseisen firman mainoskampanja. Firman suurin mainosargumentti tällä hetkellä on 100% kierrätettävästä lähteestä tuleva sähkö.

Kaivelin hieman yrityksen taustoja sen perusteella mitä Internetistä löytyy.

Finkraft

Finkraft on aiemmin toiminut nimellä Market Energia, ja saavutti kyseenalaista mainetta agressiivisesta markkinoinnistaan tuomioistuimia myöden. YTJ-rekisterin ja Kauppalehden mukaan kyseinen yritys toimii Vantaalla lentoaseman kupeessa, sillä on kymmenen työntekijää, yrityksen kieli on ruotsi ja liikevaihtoa kuusi miljoonaa euroa. Yrityksellä täytyy olla jonkinlaista todellistakin liiketoimintaa, kuluttajilta tuollaisen liikevaihdon keräämiseen eivät mökin mummojen sähkölaskut riitä.

Svekraft

Suomen Finkraftin toimitusjohtaja on siirtynyt Ruotsin vastaavan yrityksen toimitusjohtajaksi Malmöön vuoden alusta. Sivustolta löytyy kahden myyjän kuvat. Ruotsissa yritys korostaa olevansa norjalainen.

European Energy Group

Finkraftin ja Svekraftin omistaa norjalainen European Energy Group. Hauska ero on siinä, että Ruotsissa tämä mainitaan ylpeänä kissankokoisin kirjaimin. Suomessa ainoa maininta on sivujen alalaidassa oleva huomaamaton linkki sivustolle.

European Energy Group on sivuston mukaan noin kolmen Finkraftin kokoisen yrityksen kokoinen konserni, jolla on tytäryhtiöt Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa (esiintyy nimellä Oslo Kraft, mutta muuttanut nimensä GN Power Investiksi, omistaja Glenn Nøstdahl). Muita saman omistajan yrityksiä ovat Vitel AS ja Eeg AS.

Finkraft pörssisähkö

Finkraftin sähkötuotteet ovat melko monimutkaisia.

Kraft pörssi on normaali pörssisähkösopimus. Sähkön hinta on ”hankintahinta” + marginaali 0,23 c/kWh. Perusmaksu on sähköpostilaskutuksella kolme euroa kuussa, paperilaskulla viisi euroa.

Tätä ensi hätään voisi verrata Helenin melko edulliseksi tiedettyyn pörssisähköön, jonka marginaali on 0,24 c/kWh ja kuukausimaksu 3,93 euroa. Siis suunnilleen sama hinta.

Sitten se pienellä painettu teksti. Sähkö maksetaan etukäteen!  Jos kuluttaja haluaa normaalin jälkikäteislaskutuksen, siitä joutuu maksamaan ”korotetun perusmaksun”, jota en löytänyt hinnastosta. Jos asiakkaalle ei ole etäluettavaa sähkömittaria, hintaan lisätään 9% profiilikulu. Jos asiakas on yritys, hinta nousee vielä 8%. Sopimuksen irtisanominen on tehtävä kirjallisesti. Päättämisestä ennen määräaikaa seuraa sopimusrikemaksu, jonka suuruutta ei ole määritelty. Ja sitten… sisältääkö sähkön ”hankintahinta” pörssihinnan lisäksi esim. uusiutuvan energian sertifioinnista tulevat lisäkulut? En löytänyt tähän vastausta.

Kraft Kuukausi-spot on aika ihmeellinen tuote. Siinä maksat seuraavan kuukauden sähkön etukäteen edellisen kuukauden markkinahinnan mukaan. Provisiota ei kerrota, mutta helmikuun hinnaksi sanotaan 5,08 c/kWh ja sen siis pitäisi perustua tammikuun pörssihintaan. Tammikuun pörssihinta oli 3,8 c/kWh eli verollisena 4,69 c/kWh. Provisio on siis 0,39 c/kWh eli kalliimmasta päästä. Lisäksi futuureiden mukaan hinta on laskussa, jolloin tuolla kuukauden myöhästymisellä aina häviää vähän.

Kraft Q perustuu seuraavan vuosineljänneksen futuureihin, ja hinta annetaan vuosineljänneksen alussa seuraavalle kuukaudelle. Provisiota ei kerrota. Minulla ei ole nyt tässä historiallisia futuurihintoja, mutta tämän vuoden Q1:lle ilmoitettu verollinen futuurihinta on yli 5 c/kWh, johon vielä lisätään provisio päälle, mikä kuulostaa yllättävältä. Nasdaq-futuurien pörssihinta on tämän vuoden toiselle neljännekselle tällä hetkellä 2,4 c/kWh (systeemihinta 1,7 + suomilisä 0,8 c/kWh), arvonlisäverollisena 3,0 c/kWh. On vaikea uskoa, että Q1-futuurit olisivat olleet kaksi senttiä kalliimpia. Tässä kohtaa kannattaa huomata, että futuurit ostaa ilmeisesti saman omistajan EEG Trading sopivaan päivän hintaan! Sinänsä teoriassa tämä olisi hyvä tuote, kun se on sekä ostajalle että myyjälle riskitön, kun myyjä vain ostaa futuurit ja ostaja arvioi kulutuksensa oikein.

Finkraft, muut sähkötuotteet

Koska tahansa irtisanottavissa oleva normaalisähkö (Kraft Eko) maksaa noin 5 c/kWh. Paperilaskusta tulee veloitus 5 e/kk on kuukausilaskujen kalliimmasta päästä. Kraft Ekon kilowattituntihinta vastaa neljän sentin pörssihintaa (ALV pois) eli sentin yli futuurien hinnan.

Ilmeisesti Kraft Ekossa on uloslausumattomana se, että myös sähköyhtiö voi lyhyellä varoitusajalla nostaa sähkön hintaa aivan sinun henkilökohtaiselle tasollesi. Yhden vuoden sitova Kraft 1 on nimittäin 0,3 senttiä kalliimpi kilowattitunnilta! Internetistä löytyy useita kertomuksia, että 4,95 c/kWh on hinta, millä päästään vertailujin kärkeen, mutta ”Nostivat hinnan 6,99:iin neljännestä kuukaudesta alkaen sähkölaskuun pienellä painetulla ilmoituksella.” Tämä tuntuu uskottavalta, koska hinta on epäloogisesti paljon yhden vuoden määräaikaista sopimusta halvempi.

Kaksi vuotta sitova Kraft 2 on Kraft 1:ä halvempi, 5,2 c/kWh.

Yhteenveto

Mitään selvästi epäilyttävää yrityksen taustalta ei löydy.

Ehdoista kannattaa huomata maksaminen etukäteen siihen liittyvine sisään rakennettuine epäselvyyksineen. Ja myös se, että halpa perus Kraft-Eko ei todellakaan lupaa olla nostamatta hintaasi huomaamattomasti. Hinta on ilmeisesti juuri sinun näytehintasi ensimmäisille kuukausille. ”Just for you because you are my friend.”

Ympäristöväitteisiin perehdyn toisella kerralla.

 

(*) Näen tämän, koska tämäkin sivusto esiintyy Finkraftin haulla haetuilla sivulla 30 kertaa päivässä.

Kuva: Aaron Tang, CC BY 2.0