Suomen lämmitysöljyn hinnanlasku yhä odotuttaa itseään

Kun lehdissä kommentoidaan raakaöljyn hinnan laskua, usein jatketaan, ettei lasku koske Suomea korkean verotuksen ja euron hinnan laskun takia.

Oheisessa kuvassa on raakaöljyn hinta ja Suomen lämmitysöljyn hinta samassa kuvassa tältä vuodelta niin, että nämä kaksi vaikutusta on poistettu.

Raakaöljyn hinta kuvassa on Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta euroissa. Usein lehdissä viitataan USA:n WTI-dollarihintaan, millä ei ole merkitystä Suomessa. Myös Venäjän Ural-hinta seuraa hyvin läheisesti Brent-hintaa. Brent-hinta on muutettu euroiksi kulloisenkin päivän kurssilla (myös Brent noteerataan dollareissa). Noin viikottaiset tarkistuspisteet vastaavat Suomen indeksinä käytetyn ”HOK-Elanto-ABC-hinta -5%” muutoksia.

Suomen lämmitysöljyn hinnasta on poistettu kaaviossa energiavero. Energiavero lämmitysöljylle on kiinteä, joten se ei voi joustaa raakaöljyn hinnan mukana. Kaaviossa oleva osuus sen sijaan on täysin raakaöljyn hinnasta lineaarisesti riippuva osuus lämmitysöljyn hinnasta. Energiavero lämmitysöljylle Suomessa 2014 on 0,1634 euroa/litra, josta lisäksi maksetaan arvonlisävero 24%, eli kiinteä komponentti on 0,2026 euroa litralta.

Lisäksi vielä on hyvä huomata, että kaavion käyrillä on sama skaala. Raakaöljyn hinta on välilä 50 – 100 euroa tynnyriltä ja lämmitysöljyn hinta on 0,5 – 1,0 euroa litralta.

Suhde litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä saavutti uuden ennätyksen 2,79. Tässä ei ole otettu huomioon verojen kiinteää komponenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *