Lokakuun 2013 sähkön hinta 4,595 c/kWh

Lokakuun lopullinen hinta on 4,595 c/kWh. Hinta putosi syyskuusta (4,776 c/kWh) kuten viimekin vuonna ja viimeisen neljän vuoden keskiarvossa ja viimeisen 12 vuoden keskiarvossakin.

Mahdollinen syy tähän säännölliseen hinnan pudotukseen syyskuusta lokakuuhun on se, että syyskuu lopettaa vuoden kolmannen neljänneksen ja yhtiöiden tulokset lasketaan silloin samoin kuin työntekijöiden bonuksetkin. Arkisempi selitys on se, että voimalat joudutaan pitämään käyntivalmiudessa odottamassa mahdollisia erikoiskylmiä kausia. Nousu näkyy kuitenkin jokaisen vuosineljänneksen lopussa.

Tyypillisenä kuluttajahintana lokakuun sähkö maksoi 11,0 c/kWh.

Kuukauden alussa laskettu hintaennuste lokakuulle oli 4,6 c/kWh eli toteutunut hinta oli nelisen prosenttia ennustetta korkeampi. Kuun alussa hinta näytti laskevan jopa tasolle 4,1 c/kWh, mutta sitten erityisen kallis piikki 16.10. nosti ennusteen saman tien suunnilleen lopulliselle tasolle. Ilman tuota piikkiä kuukauden sähkö olisikin ollut paljon edullisempi.

Edellisenä vuonna sähkön hinta oli 3,9 c/kWh ja neljän viime vuoden keskiarvo on ollut 4,1 c/kWh

Tänä vuonna sähkö on ollut keskimäärin 0,63 c/kWh kalliimpi kuin viime vuonna eli tähän verrattuna lokakuun hinta on pari kymmenystä koko vuoden linjaa korkeampi.

Jos tarkastellaan oheista viimeisen 13 vuoden lokakuun hintakuvaajaa, nousun kulmakerroin on 0,19 c/kWh/vuosi (regressiosuora). Hinta on kaksinkertaistunut noin joka kymmenes vuosi. Tämä tarkoittaa seitsemän prosentin hinnannousua joka vuosi, mikä ei ole kestävä hinnannousu – yhteiskunta ei tule kestämään sellaista nousua enää seuraavaa kymmentä vuotta. Kuluttajahintaindeksi on noussut euron käyttöönoton jälkeen 2002 1,75 prosenttia vuodessa eli reaalisestikin sähkön hinta on noussut viisi prosenttia joka vuosi.

Hintaero Ruotsiin oli keskimäärin 11% (0,5 c/kWh). Kuun edullinen alku meni aika pitkälle samaan hintaan kuin Ruotsissa, mutta kuun puolivälin huippuhinta oli vain suomalainen ilmiö. Myös kuun lopussa hinta erosi Ruotsin hinnasta reilusti. Tämä vastasi Pohjois-Ruotsista Suomeen tulevan sähköyhteyden huoltokatkoja.

Saksassa hinta oli koko kuukauden laskeva. Alkukuussa Saksan hinta oli arkisin tyypillisesti viiden sentin tienoilla kilowattitunnilta, mutta se laski loppukuuksi lähelle kolmea senttiä kilowattitunnilta. Myös negatiivisia hintoja nähtiin.

Kuukauden aikana nähtiin hurja pudotus raakaöljyn hinnassa, joka ei kuitenkaan vielä näy täysimääräisesti lämmitysöljyn kuluttajahinnoissa. Lämmitysöljyn vertailuhinta oli alkukuussa 5,3 c/kWh ja lopussa se laski tasolle 5,1 c/kWh. Loppukuussa tyypillisesti sähkön hinta ylitti öljylämmityksen hinnan aamupäivisin ja illalla 18.00 – 19.00. Tyypillisesti sähkö oli vuorokauden kalleinta illan aluksi. Myös sähkön kulutus Suomessa oli suurinta juuri tuona tuntina. Illan kulutuspiikki siirtyi talviaikaan siirryttäessä tuntia aikaisemmaksi viitaten siihen, että syynä on katuvalaistus tai automaattilämmittimet, joita ei siirretty talviaikaan.

Lokakuun viikonloput olivat noin viidenneksen halvempia kuin arkipäivät, mikä on normaalilla tasolla (paljon vähemmän kuin syyskuussa).

Kuukauden ennuste oli kuun alussa parin prosentin tarkkuudella oikein, mutta matalan hintatason vuoksi ennuste putosi pahimmillaan 11% liian alas. 13. päivä viikonloppuna selvisi, että tuonti Ruotsista tulee olemaan huollossa yhtä aikaa ydinvoimalan huollon kanssa ja että hinta tulee nousemaan. Ennuste nousikin saman tien rajusti ja pääsi alle 5% päähän kuun keskihinnasta lopullisesti siitä eteenpäin. Ennuste reagoi 16. päivän huippuhintaan jo monta päivää etukäteen, joten itse piikki ei aiheuttanut isoja muutoksia ennusteeseen. Tuon piikin vuoksi ennuste kävi kuitenkin vielä 3,3% lopullisen hinnan yläpuolella 18.10. Kahden prosentin päähän kuukausihinnasta päästiin 23.10. ja prosentin päähän jo seuraavana päivänä. Viimeisen viikon virhe oli siis alle prosentin.

Ennustamisen tulosta voidaan pitää tyydyttävänä ottaen erityisesti huomioon iso hintapiikki keskellä kuukautta. Tuota piikkiä ei olisi voinut tietää ennen kuin muutama päivä etukäteen. Ennusteen tarkkuus oli käyttökelpoisella tasolla, mutta paljon huonompi kuin esim. syyskuussa.

Päivähinta ylitti öljylämmityksen vertailuhinnan vuorokausitasolla viitenä vuorokautena, 14. – 18.10. Kuukausitasolla sähköllä lämmittäminen oli kuluttajahinnoilla viitisen prosenttia öljylämmitystä edullisempaa ja valikoidulla sähkölämmittämisellä pystyi selvästi lisäämään hyötyä.

PS. Kun lasken vuorokausihintojen keskiarvon, päädyn tuhannesosaa korkeampaan hintaan kuin virallinen Nordpoolspotin hinta, 4,596 c/kWh. Vaikuttaa siltä, että heillä on sisäisesti laskennassaan enemmän desimaaleja kuin nuo kolme ilmoitettua. Ja muistakaa, että jos lasketaan Suomen ajassa oleva kuukausihinta, pitäisi päätyä hieman eri lukuun kuun alussa ja lopussa olevan siirtyvän tunnin takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *