10.11.2013 Öljytilanteen päivitys: muuttumaton

Bensiinin hinta huoltoasemilla tuntui viime viikolla nousevan ylöspäin poikkeuksellisen alhaisesta hintatasosta (paikoitellen alle 1,50 €/l). EKP:n koronlasku tuntui muuttavan tilannetta, kun korot puolitettiin 0,5 % tasolta 0,25% tasolle.

Muutosta raakaöljyn hinnassa ei kuitenkaan ole tapahtunut. Euro on pudonnut dollaria vastaan, mutta suurin osa pudotuksesta tapahtui jo kaksi viikkoa sitten – paljon ennen edellistä hinnantarkastustamme.

Viimeisen viikon aikana Brent-raakaöljyn hinta on jälleen kerran pudonnut täsmälleen samaa vauhtia kuin euronkin arvo. Euroissa raakaöljyn hinta on muuttunut viikossa vain +0,16%.

Kuukauden sisällä raakaöljyn hinnassa siis on ollut ensin kuuden prosentin hinnanlasku ja sitten puolentoista prosentin hinnannousu. Hinnanlasku ei ole vieläkään kokonaan hinnoissa.

”Normaali” lämmitysöljyn hinta tällä hetkellä olisi noin 1,01 €/l. Vertailuhintana käytettävä HOK/Elanto/ABC-hinta on 1,099  €/l, josta 5% bonus huomioon ottaen vertailuhinta on 1,044 €/l. Hintaa on viimeksi päivitetty 25.10, jonka jälkeen raakaöljy on keskimäärin halventunut 2% viimeaikaisesta noususta huolimatta.

USA veti pois lentotukialuksensa Syyrian edustalta, kun paikalle saapui Venäjän kaikkien laivastojen lippulaivat, Tyynenmeren laivaston Varyag, pohjoisen laivaston Pjotr Veliky ja Mustanmeren laivaston Moskva (apunaan ohjushävittäjä Smetlivy), jotka ovat erikoistuneet lentotukialusten upottamiseen. Tuskin tulemme näkemään USA:n hyökkäystä Syyriaan. Mutta olimme kyllä lähimpänä suurvaltojen suoraa taistelua vuosikymmeniin.

Epäilykset öljyn hinnan sopimisesta ja keinottelusta pitänevät öljyn hinnan uudella alemmalla tasolla. USA:n WTI-indeksi on laskenut vielä paljon eurooppalaista Brent-indeksiä nopeammin ($102:sta $95:een).

Voimme yhä huoletta odottaa lämmitysöljyn hinnan laskevan.