25.10.2013 Raakaöljyn hinta taas vapaassa pudotuksessa – lämmitysöljyn hinta putoaa vain kaksi tuhannesosaa

Kun pari viikkoa sitten ennustelin, että on hyvä aika ostaa lämmitysöljyä… Ennuste oli hyvä pari viikkoa.

USA:n budjettisovun jälkeen dollari on pudonnut euroon nähden lujaa vauhtia ja raakaöljyn brent-hinta putoaa myöskin kovaa vauhtia. Kummatkin vaikuttavat raakaöljyn eurohintaan pudottavasti.

12.10. jälkeen raakaöljyn eurohinta on pudonnut kuusi prosenttia, mutta lämmitysöljyn hinta on tämänpäiväsenkin pudotuksen jälkeen pudonnut vain 0,6 prosenttia. Paineita pudotukseen alkaa olla.

Kuten kuvasta näkyy, punainen käyrä on harvoin sinisen käyrän alapuolella. Nyt on. Lämmitysöljyn hinnan on pudottava nopeasti.

Yleensä on kuitenkin kestänyt 2-4 viikkoa, ennen kuin raakaöljyn hintamuutokset näkyvät lämmitysöljyn hinnassa. Tämä tekee ennustamisen helpoksi: lämmitysöljyn hinta tulee putoamaan.

Lämmitysöljyn vertailuhinta (HOK-Elanto-ABC -5%) on nyt 1,044 €/l. Jos kuitenkin tekee soittokierroksen toimittajille ja yrittää tinkiä, raakaöljyn hintaa vastaava hinta on jo alle euron (0,99 €/l).

Ohimennessä huomasin myös ensimmäisen pääkaupunkiseudun bensiiniaseman, joka myy 95E-bensiiniä alle 1,50 €/l.

Lämmitysöljyn myyjien katetta kuvaava indeksi sivuaa vuoden toiseksi korkeinta piikkiä kuukauden takaa. Lämmitysöljyn hinta 1,00 €/l alittuisi indeksin arvoilla alle 2,15.

Autoihin sähköistyksen mukana lisää painoa – kuinka käy jalankulkijan?

Sähköautot ovat melkoisesti tavallisia autoja painavampia. Jos hetkessä kaikki autot vaihdettaisiin sähköautoiksi, lisääntyisivätkö tappavat jalankulkijaonettomuudet?

Nissan Leaf -sähköauton paino on noin 1500 kiloa. Vastaavan Toyota Yaris 5-ovisen hatchback-auton paino on vain 1100 kiloa.

Akut tekevät sähköautosta melkoisen painavan eikä sähkömootorikaan ole olennaisesti polttomoottoria kevyempi.

Auton liike-energia on suoraan verrannollinen auton painoon.

Sähköauto on jalankulkijalle tavallista autoa vaarallisempi kohdattava.

Vastaako Suomen sähkön hinta kulutusta?

Viime aikoina vuorokauden kallein sähkö on usein ollut 19.00 – 20.00. Onko sähkö kulutus tuolloin Suomessa erityisen korkea?

Torstain 24.10.2013 sähkö oli kalleinta aamupäivällä, mutta illalla oli toinen kallis piikki.

Yllätyksekseni sähkön kulutuksen muutos vastaa melko tarkoin hinnan muutosta. Eniten sähköä tuona samana päivänä kului illalla 19.00 – 20.00.

Päivällä, jolloin hinta sattui olemaan vielä korkeampi kulutettiin tasaisen paljon sähköä, mutta ei aivan yhtä paljoa kuin illalla.

Illan piikkiä tasaa se, että Ruotsissa vastaava kulutuksen nousu on usein tuntia myöhemmin (aikaero).

En kuitenkaan aivan suoraan keksi, miksi Suomessa arkipäivänä kulutetaan eniten sähköä 19.00 – 20.00.

Ainakaan yritysten taloudellinen aktiviteetti ei näy Suomen nykyisessä sähkön kulutuksessa. Iltapäivien sähkön kulutus on paljon alempi kuin iltaisin. Ihmisten normaali työssäkäyntiaika ei näy sähkön kulutuksessa minkäänlaisena erona.

Sähkön hinnassa muutokset ovat paljon kovempia kuin kulutuksessa. Kulutuksen pienikin muutos näkyy hinnassa paljon enemmän. Esimerkiksi ero kulutuksessa kello 18 ja 19 välillä on alle prosentti, mutta hinta muuttuu yli kymmenen prosenttia.

Lämmityskausi vs. valaisukausi

Suomessa lämmityskausi on noin yhdeksän ja puoli kuukautta. Jäljelle jäävänä kahtena ja puolena kuukautena aurinko hädin tuskin laskee etelässä pariksi tunniksi ja pohjoisessa ei ollenkaan. Valoisa aika osuu vielä ihmisten lomakauteen, jolloin harva on kotona pitämässä valoja päällä.

Aina, kun Suomessa tarvitaan sisävalaistusta, tarvitaan myös lämmitystä.

Valaistukseen käytetty energia menee Suomessa käytännössä aina hyötykäyttöön asuntojen lämmitykseen.

Talouselämältä täyslaidallinen Suomen tehottomille sähkömarkkinoille.

Talouselämä-lehdeltä tuli virkistävä täyslaidallinen Suomen tehottomille sähkömarkkinoille. ”Kuinkakohan käy talvella? Jo nollakeli nosti sähkön hintaa Suomessa 78%”

”Pohjoismainen niin sanottu yhteinen sähkömarkkina on jo pitkään ollut lähinnä vitsi, kun yhteisellä sähkömarkkinalla yhdet saavat megawattitunnin muutamalla kympillä samaan aikaan kun suomalaiset joutuvat maksamaan siitä moninkertaisen hinnan.”

”Takavuosina kantaverkkoyhtiö Fingrid usein kehuskeli sillä, miten suuri osa vuoden tunneista oli sellaisia, ettei hintaeroja käytännössä ollut. Enää näissä luvuissa ei ole kehumista. Suomi on käytännössä jatkuvasti selvästi kalliimpi kuin sähkömarkkina-alue keskimäärin.”

Eipä ole Fingridillä intressiä pitää hintoja samana. Se saa hintaeron pullonkaulatuloista puolet (toisen puolen saa Ruotsin verkkoyhtiö). Mitä huonommin sähkön siirto toimii, sitä enemmän Fingridin omistajat saavat rahaa. On muistettava, että kun Fingrid myytiin, valtio lupasi uusille omistajille tietyn tuottotason, joka näytti vielä myyntihetkellä utopistiselta. Ei näytä enää.

Samoin ministeriö poisti tänä vuonna Energiamarkkinaviraston tulostavoitteista numeeriset vaatimukset hintojen pysymisenä samana. Ei ihme, ettei sielä suunnasta valvota mitään, kun kenenkään bonukset eivät ole siitä enää kiinni.

On artikkelissa kuitenkiin useampi virhekin.

Suomen tämänhetkinen hintojen nousu ei johdu mistään sen kummemmasta kuin siitä, että siirtolinja Pohjois-Ruotsista Suomeen on huollossa. Lisäksi samaan osui Loviisan toisen ydinreaktorin rikkoontuminen viikoksi. Mutta tämä ei tietysti muuta sitä, että ”Suomen sähköjärjestelmä näyttää kestävän kylmää tätä nykyä erittäin kehnosti”.

”Pohjolan sähkömarkkinankin ”rikkaalla miehellä” Norjalla ei yksinkertaisesti ole mitään kiinnostusta myydä sähköään Ruotsiin ja Suomeen, kun keski-Euroopasta on tarjolla parempia hintoja.”

Keski-Euroopasta ei saa enää parempia hintoja. Ei tarvitse selailla kovin paljoa tämän sivuston sähkökuvia, kun huomaa kuvion, että Suomen sähkön hinta on viime aikoina ollut suurimman osan aikaa paljon Saksaa kalliimpaa. Saksan violetti käppyrä on miltei aina kuvaajissa alimmaisena.

Nykyisin hintoja riepottaa ihan eri tavalla kuin takavuosina se, että Venäjältä välillä tulee sähköä ja välillä ei. Jos Venäjältä ei sähköä tule, hinnat nousevat tähtitieteellisiksi. Aiemmin Venäjältä tuli melko tasaisesti sähköä yli 1000 megawatin teholla.

Venäjältä ei todellakaan ole tullut vuoteen järjellisiä määriä sähköä eikä sitä erityisesti tule muulloin kuin sellaisina aikoina, milloin se puree suomalaisen luotettavuutta lisäävän kapasiteetin kannattavuutta. Voisi miltei epäillä, että kyseessä on venäläisten tarkoituksellinen suunnitelma ajaa Suomen oma voimalaitoskapasiteetti ja sen myötä metsäteollisuus alas. Mutta Venäjän sähkön hinta on myös järjestelmällisesti kalliimpaa kuin Suomessa. Kun vuoden vaihteessa avataan uusi linja viedä sähköä Venäjälle, se pahimmassa tapauksessa täyttyy venäläisten Ruotsista pörssin ohi ostamalla sähköllä – jolloin myös äärirajoilla Ruotsista Suomeen oleva kapasiteetti vähenee. Tai ainakin kaikissa tapauksissa tuon yhteyden vaikutus on Suomen sähkön hintaa nostava.

Ratkaisu Suomen sähköongelmiin olisi se, ettei sama konserni saa omistaa perusvoimaa ja säätövoimaa. Nyt kun perusvoiman ajaa alas, säätövoimasta saa rahansa moninkertaisesti takaisin. Toinen olennainen apu olisi se, ettei Venäjän kanssa saa käydä muuta sähkökauppaa kuin pörssikauppaa (nyt osuus on 10%). Ja jonkun pitäisi käydä potkaisemassa Energiamarkkinavirastoa perseeseen.

[1] http://www.talouselama.fi/uutiset/kuinkahan+kay+talvella+jo+nollakeli+nosti+sahkon+hintaa+suomessa+78+/a2210045

15.10.2013 Lämmitysöljyn vertailuhinta laskee, 1,046 €/l, 5,1 c/kWh

Vaikka raakaöljyn hinta on jo pari viikkoa noussut, lämmitysöljyn hinta laskee. Vasta nyt se on saavuttanut normaalin raakaäljyn ja lämmitysöljyn hintasuhteen ja mennyt jopa hiukan allekin (kerroin 2,13, normaalitaso 2,14 – 2,16).

Eli jos on hankkimassa öljyä talveksi, nyt on hyvä hetki toimia. Vaikka USA:n epäselvä talouspolitiikka voi heilauttaa hinnat alaskin päin, raakaöljyn hinta on jo noussut jonkin verran eikä tuo viimeisin hinnannousu vielä näy kotimaisen lämmitysöljyn hinnassa.

Raakaöljytynnyrin hinta euroissa on 82,25. Tässä on nousua viikossa 1,8%.

Vertailuhinta pörssisähköön laskee tasolta 5,2 c/kWh tasolle 5,1 c/kWh. Tälä hinnalla öljylämmitys on lokakuussa suoraa sähkölämmitystä edullisempaa todennäköisyydellä 42%.