11.11.2013 Lämmitysöljyn vertailuhinta 1,031 €/l, sähkölämmityksen vertailuhinta 5,0 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhinta laski odotetusti maanantaina tasolta 1,044 tasolle 1,031 €/l (HOK-Elanto-ABC-hinta -5%). Hinnanlaskua onkin jo odotettu 25.10. lähtien eli hinta ei muuttunut kahteen ja puoleen viikkoon vaikka paineet ovat olleet kovat. Myyjille on aina henkisesti vaikeaa laskea hintoja.

Sähkölämmityksen vertailuhinta on nyt 5,0 c/kWh (kuluttajahintana 11,5 c/kWh).

Hinta ei ole vieläkään erityisen edullinen. Lämmitysöljylitra / raakaöljylitra -kerroin on yhä 2,20, kun vuoden keskiarvo on ollut 2,17 ja pidemmän ajan keskiarvo lähempänä 2,14:a. Normaali lämmitysöljyn hinta tällä raakaöljyn hinnalla olisi 1,00 €/l.

Tai näin ainakin oli tähän päivään asti. Laskelmissa on käytetty perinteiseen tapaan edellisen päivän päätöskursseja, mutta nimen omaan juuri tällä hetkellä raakaöljyn hinta on paljon korkeammalla kuin eilen. Syynä käytetään sitä, että ydinneuvottelut Iranin kanssa ovat menneet jäihin.

Iranin neuvotteluilla ei ole paljon väliä tulevaisuuden kannalta, ja öljyn hinta saattaa vielä tänään ennen markkinoiden sulkemista palata takaisin eilisiin lukemiin. Kiina on alkanut ostaa Iranilta pois heidän dollariarvoisia vanhoja lainojaan ja Kiina ostaa varmasti Iranista niin paljon öljyä kuin Iran pystyy toimittamaan.

Eikä USA hyökkää Iraniin. Viimeksi kirjoitin, että Venäjän kaikkien laivastojen lippulaivat ovat Syyrian edustalla. Vasta sen jälkeen aloin miettiä miksi. Venäjällä on isompiakin sotalaivoja, mutta Syyriassa ovat nimen omaan lippulaivat. Pelottava mutta looginen johtopäätös on se, että kolmen laivaston amiraalit yhdessä on valtuutettu itsenäisesti päättämään ydinaseiden käytöstä tarvittaessa – ja että tuota tarvetta pidetään mahdollisena.

Eli todennäköisesti lämmitysöljyn hinta vielä laskee – mutta jotenkin tuntuu siltä, ettei lämmitysöljyn ostaminen varastoon olekaan juuri nyt huono ajatus.