Sähköä ilmasta?

Hesari pääsi hömppäkategoriaan kirjoituksellaan ”Keksintö mahdollistaa kännykän lataamisen satelliittien langattomalla ”hukkaenergialla””.

Ihan mielenkiintoinen tekniikka, mutta viitatussa tieteellisessä artikkelissa ei kyllä ole jälkeäkään hesarin otsikon johtopäätöksestä. Sähkömagneettisesta säteilystä tuotetusta tasajännitteestä kylläkin, mikä on jo sinällään mielenkiintoista.
En väitä lukeneeni artikkelia kunnolla, mutta yhteenvedon faktat ovat:
  • Ilman tietyntaajuisesta sähkömagneettisesta säteilystä on saatu huipputekniikalla talteen 36,8%
  • 70 ohmin hyötykuormaan on saatu aikaan 7,3 V jännite
  • Käytetty säteilyenergia on ollut testeissä +25 dBm (Kuva 6.) mikä on samaa luokkaa kuin kännykän maksimilähetysteho antennista kiinni mitattuna. Esimerkiksi kotonani tukiasema kuuluu noin -100 dBm teholla, joka on tuhannesmiljardisosa kännykän lähetystehosta.
  • Siirrettyä tehoa artikkelissa ei ole mainittu ja itse sain hieman erilaisia arvoja eri tavalla laskien. Kuitenkin +25 dBm vastaa 316 mW tehoa ja jos tuosta saadaan kolmannes talteen, kyseesä on 100 mW luokkaa oleva teho. Yksi kWh siirtyy siis 10000 tunnissa eli reilussa vuodessa.

Että sellaista.

http://www.hs.fi/tiede/a1384222974558

http://dukespace.lib.duke.edu/dspace/bitstream/handle/10161/8006/1.4824473.pdf?sequence=1

http://en.wikipedia.org/wiki/DBm

Sähkölamppu-artikkelikokoelma Flipboardissa

Olen kerännyt kuukauden verran artikkeleita sivustoon liittyvistä aiheista Flipboard-systeemiin. Tämä näyttää artikkeleista alun ja alkuperäiseen artikkeliin pääsee linkistä.

Flipboard toimii parhaiten puhelimen sovelluksella (Android tai iPhone), mutta se toimii myös suoraan selaimella.

Sivuston osoite on: https://flipboard.com/section/sahkolamppu-bgZv6D