16.11.2013 Raakaöljyn hinnassa nousua mutta lämmitysöljy pysynee suunnilleen saman hintaisena

Lämmitysöljyn hinta on nyt saanut kiinni raakaöljyn viimeisen parin kuukauden hinnanlaskun ja raakaöljyn hinta on nyt nousussa halvimmasta hinnasta. Lämmitysöljyn hinnalla ei voi vielä sanoa olevan suuria nousupaineita, mutta pitkästä aikaa olemme tasapainossa.

Eurooppalaisen Brent-öljyn hinta lähti nousuun sen jälkeen, kun Iranin ydinneuvottelut katkesivat – tilapäisesti. Jos Iranilaiset saavat vapaan oikeuden toimittaa öljyä Eurooppaan, eurooppalaisen öljyn hinta putoaa reilusti. Osa tästä odotuksesta pääsi jo öljyn hintaan, mikä viikossa on otettu pois.

Amerikkalainen WTI-öljy on jatkanut koko ajan halpenemistaan. Sen hinta on jo alle 94 dollaria eli 15 dollaria eurooppalaista öljyä halvempaa, vaikka öljy on aivan samaa laatua.

Uusimmat uutiset kertovat, että ratkaisu Iranin neuvotteluissa saattaa olla hyvin lähellä.[1] Tämä tietäisi taas uutta raakaöljyn hinnanlaskua – ja tällä kertaa Brent päätyisi hyvin lähelle WTI:n hintatasoa.
Brent-öljyn hinnannousu ei ole vielä kovin paljoa. Hinta on palannut tasolle, jossa se oli kuukausi sitten. Ja lämmitysöljyn kuluttajahinnassa tuo hinnanlasku ei ehtinyt vielä olemaan täysimääräisesti mukana, joten kuluttajahinnat ovat aivan kestävällä tasolla.
Vuoden keskimääräinen litra lämmitysöljyä : litra raakaöljyä -indeksi on ollut 2,17, jonka alle nyt pitkästä aikaa laskeuduttiin indeksin tasolle 2,15. Indeksi on käynyt tänä vuonna tasolla 2,04, joten kovin kiire hintojen nostolla ei ole.
Lämmitysöljyn ”reilu” hinta olisi tällä hetkellä 1,03 €/l. Tämä on täsmälleen se hinta, jolla sitä esim. HOK-Elanto-ABC:lta saa ottaen huomioon 5% bonus. Muilta todennäköisesti saa halvemmalla erityisesti suuremmat erät.
Tuusulassa myytiin perjantaina 95E10-bensiiniä hintaan 1,474 €/l. Tämä taitaa olla alhaisin hinta ainakin vuoteen jos ei jopa kahteen.