Öljyn hinta nousussa

Raakaöljyn hinta on noussut voimakkaasti Egyptin mellakoiden seurauksena. Lisäksi yhtä suuri hinnannousun syy on se, että euro on pudonnut voimakkaasti dollaria vasten.

Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että USA:n WTI-öljy (josta Suomessa eniten puhutaan) on nyt lähes saman hintaista kuin brent-öljy (joka Suomessa merkitsee jotain). Ero on ollut jopa yli kaksikymmentä dollaria tynnyriltä, mutta nyt se on noin viisi euroa.

Edellisestä hinnantarkastuksesta 24.6. brent-öljyn hinta euroissa on noussut huimat 4,3%.

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC-5% nousi maanantai-iltana. Hinta on poikkeuksellisesti noususta huolimatta kohtuullinen, indeksi litra lämmitysöljyä / litra brent-öljyä on 2,15., mikä on noin viimeisen vuoden keskiarvo.

Egyptin mellakat ovat öljyn hinnalle äärimmäisen tärkeitä, koska kuljetuksista suuri osa kulkee Suezin kanavan kautta. Egyptin mellakat saattavat laantua ja silloin palataan normaaliuralle, jossa öljyn hinta on pikemminkin laskenut kuin noussut. Öljyn kysyntä maailmalla on vähentynyt. Toisaalta koko Lähi-Itä saattaa pamahtaa Turkkia myöden, jolloin öljyn tuotannossa tulee olemaan selviä vaikeuksia.

morsitimer.com

Yksi ajatus artikkelista “Öljyn hinta nousussa”

  1. Öljyn vertailuhinta pörssisähköön verrattuna nousee kymmenyksellä tasolle 5,0 c/kWh. Tätä ei ole vielä korjattu tämän päivän sähkönhintakuviin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.