Brent ja WTI tasoissa

Branta bernicla flying(ThKraft).jpg
Sepelhanhi (Branta bernicia)
(kuva: Wikipedia CC BY-SA Thomas Kraft)

Raakaöljyn USA:n referenssihinta WTI on saavuttanut Euroopan referenssihinnan brentin. Kumpikin on nyt noin 108,50 dollaria tynnyriltä.

Referenssihinnat ovat viimeiset kolme vuotta olleet kaukana toisistaan. 2012 ero oli keskimäärin yli 17 dollaria ja korkeimmillaan 23 dollaria. Vuonna 2011 ero kävi jopa 28 dollarissa.

WTI-öljy on nyt kalliimpaa kuin kertaakaan 16 kuukauteen. Brent on ollut kovassa nousussa noin sadan dollarin tasolta, mutta se on ollut viime vuosina paljon korkeammallakin, yli 120 dollarin tasolla

WTI ja brent ovat kumpikin samanlaista vähärikkistä raakaöljyä. WTI:n kuljetushintojen referenssipiste on Cushingissa Oklahomassa, missä USA:n eri suuntiin kulkevat öljyputket kohtaavat. Brent-raakaöljyn kuljetusten referenssipiste on Shetlannin saarten Sullom Voessa.

Sana brent ei tarkoita erityisesti mitään. Pohjanmeren öljykentät nimettiin aikoinaan lintujen mukaan, ja brent on yksi öljykenttä, joka on nimetty sepelhanhen, brent goosen mukaan (joka virallisesti kirjoitetaan nykyään brant goose). Siksi brent yleensä myös kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Brent ei enää viittaa erityisesti tuon öljykentän öljyyn.

ZeroHedge
Bloomberg