9.7.2013 Lämmitysöljyn hinta nousi vain hiukan, vaikka raakaöljyn hinta on noussut viikossa 5%

Nyt on hassu tilanne lämmitysöljyn hinnassa: hinta nousi, mutta se on ennätyksellisen halpaa. Raakaöljyn hinta nimittäin nousi taivaaseen Egyptin tilanteen vuoksi ja tavanomainen eurosekoilu yhtä aikaa pudotti euron arvoa dollariin nähden. Brent-raakaöljyn eurohinta on noussut yli 5% viikossa.

Tähän nähden se, että HOK-Elanto-ABC-5% vertailuhinta nousi hiukan ei ole mitään. Heidän katettaan kuvaava indeksi on ennätyksellisen alhaalla. Se on nyt 2,04, kun keskiarvo on ollut noin 2,15. Toimitusketju ottaa siis tällä hetkellä melkoisesti takkiinsa myydystä lämmitysöljystä. Näin alhaalla indeksi ei ole ollut tarkkailuaikana (viime vuoden elokuun jälkeen, kuvassa vain tämä vuosi).

Hinnannousu ei riitä edes nostamaan sähkölämmityksen vertailuhintaa. Öljylämmitys on yhä sähkölämmitystä edullisempaa, kun pörssisähkön hinta on yli 5,0 c/kWh. Vuorokausitasolla sitä on sattunut tänä vuonna todella harvoin. Heinäkuussa todennäköisyys on tällä hetkellä 99%, että sähkölämmitys on öljylämmitystä edullisempaa.