Suomen sähkön tuonti Venäjältä alkuvuonna

Anonyymin kommentin perusteella aloin tutkiskella tuota tuontia Venäjältä. Tilanne on siis se, että alkuvuoden matalat hinnat ainakin osittain johtuvat siitä, että Venäjällä on ollut koko alkuvuoden pitkät pyhät.

Fingridin tilastoista näkyy, että tuonti on ollut (yli) täyden kapasiteetin eli noin 1500 megawattia koko alkuvuoden. Keskiviikkona tämä putoaa 400 megawattiin, mutta ainakaan vielä keskiviikkona tällä ei ollut vaikutusta sähkön hintaan (sähkö on hiukan halvempaa kuin tiistaina, Ruotsin perässä).

Tuonnin on tarkoitus palata suureksi vielä ainakin joiksikin ajoiksi (keskiviikkona 11.00-14.00 ja 20.00-).

Tuonti Venäjältä ei suoraan vaikuta pörssihintaan, koska pörssisähköä tuodusta 1500 megawatista on vain 100 megawattia. Toki se vaikuttaa siten, että suuret ostajat tuovat sähkönsä halvalla Venäjältä eikä heidän tarvitse ostaa tuota 1400 megawattia pörssistä. Mutta epäsuoran vaikutuksen vuoksi Venäjän halpakaan sähkö ei pudota Suomen sähkön hintaa Ruotsin hinnan alapuolelle, vaan voitot menevät suurostajien taskuun.

Siirto Ruotsista on yhä aika paljon Venäjän tuontia suurempaa. Kapasiteetti Ruotsista on 2240 megawattia, vaikka Tukholman alueelle menevästä kaapelista on yhä rikki 550 megawattia.

Yhdessä Venäjältä ja Ruotsista siis tuodaan jopa 4300 megawattia, kun vain kaikki kaapelit olisivat kunnossa. Kaksi ja puoli Olkiluoto kolmosta. Suomen sähkön kulutus on tällä hetkellä noin 12000 megawatin tienoilla, joten yli kolmannes Suomen kulutuksesta voidaan tuoda ulkomailta.

Tuontimahdollisuutta on myös käytetty niin ahkerasti, että ei voi kuin ihmetellä, missä on Suomen voimalaitosten kilpailukyky, ja ettei kukaan ole tippaakaan huolestunut siitä.

Koska Venäjän sähkön hinta on ilmeisesti asettumassa pysyvästi vielä Suomen sähkön hintaa kalliimmalle tasolle, verkkoyhtiöt selvittävät sitä, että sähköä voisi oikeasti myös viedä Suomesta Venäjälle. Tällä hetkellä tekninen mahdollisuus on vain tuontiin. Tämä tarkoittaa sähkön vientiä Suomen läpi Ruotsista Venäjälle – päinvastoin, kuin poliitikot vielä vähän aikaa sitten kuvittelivat. Tämä voi tapahtua vuoden 2014 alusta. Vaikutus Suomen hintaan ei voi olla muuta kuin nostava.

Kuka muistaa vielä vuoden 2005 itkun, kun venäläiset yrittivät vetää uuden 1000 megawatin ”halpakaapelin” Venäjältä Kotkaan? Hallitus ei antanut kaapelille lupaa eikä sitä koskaan tehty. Kaapelin arvioitiin laskevan Suomen sähkön kuluttajahintoja joitakin prosentteja.

Fingrid: tuonti Venäjältä alkuvuonna
Nordpoolspot: two-way trade on Russia – Finland 400 kV interconnections
Nordpoolspot: SE3-FI-kaapelin tilanne 
Sähkön tuonti/vientikeskustelua: Loviisan sanomat 2009
Kotkan merikaapeli: Talouselämä 2005Talouselämä 2005, Wikipedia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.