Sähkön hinta noussee useaksi kuukaudeksi – lokakuun puoliväliin asti olennaisia rajoituksia

Seuraavat pari kuukautta näyttävät sähkön käyttäjille kalliilta. Alkukuussa meklarit ovat harjoitelleet taitojaan sähkön hinnan nostossa, mutta ensi viikolla alkavat oikeat syyt sähkön hinnan nousulle.

Loviisa ykkösen vuosihuolto on 5.8 – 16.9. Loviisaakin isompi Tahkoluodon hiilivoimala (800MW) pysähtyy 4.8 – 18.8 sähkölinjan huollon vuoksi. Ainoa suunniteltu korvaava kapasiteetti on se, että tuonnin Venäjältä pitäisi käynnistyä pitkästä aikaa 8.8.(*) Saa nähdä käynnistyykö ja mihin hintaan. Useamman pienen hiilivoimalan pitäisi käynnistyä viikon päästä, mutta tässä on monen päivä aukko, joka on paikattava venäläisellä sähköllä.

Tuonti Etelä-Ruotsista (ja vienti) on täysin poikki 20.8. – 21.8. 21.8 – 2.10 tuontia on rajoitettu parin ydinvoimalan verran. Testaukset jatkuvat 12.10. asti, jolloin yhtä isot rajoitukset voivat satunnaisesti jatkua.

Loviisa ykkösen huollon jälkeen melkein heti alkaa Loviisa kakkosen huolto 22.9. – 15.10.

Lokakuun puolivälin jälkeen on näillä näkymin rauhallista. Mutta silloin lämmityksen tarve alkaakin olla jotain aivan muuta kuin alkusyksystä.

(*) Tuontikapasiteetti Venäjä-Suomi on 1300 MW, mutta syksyn aikana siinäkin on huoltoja ja suurimman osan aikaa kapasiteetti on vain 1100 MW. Venäjä on myös ilmoittanut yhden ydinvoimalan alasajosta, mikä voi tarkoittaa sitä, ettei Venäjällä ole ylimääräistä kapasiteettia myytäväksi.[2]

Lähteet:
[1] http://umm.nordpoolspot.com/web/
[2] http://www.talouselama.fi/uutiset/parempi+toivoa+suojasaata+talvella++itasahkon+virta+kuivuu/a2138458?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *