Nyt kannattaa käyttää yösähköä! Päiväsähkö kuusi kertaa kalliimpaa

Seurauksena Ruotsin ja Suomen hintaerosta yösähkön ja päiväsähkön hintaero Suomessa nousee valtavaksi. Jos sähkön hinta pysyy maanantain 6.8.2012 kaltaisena, päiväsähkön pörssihinta on jopa kuusinkertainen yösähköön verrattuna.

Kun Suomessa käytetään vähän sähköä, sähkön hinta laskee samalle tasolle Ruotsin kanssa. Tänään tämä on tapahtunut kello 2.00 – 6.00. Siis suurimman osan yösähkön ajasta 22.00 – 07.00 (*) Suomen sähkön hinta on sama kuin Ruotsissa. Eli siis hyvin halpa.

(ajat muutettu Suomen aikaan)

Yön tunnit ovat maksaneet keskimäärin vain 1,9 c/kWh kun päivän tunnit ovat maksaneet 6,4 c/kWh. Päivän tunteja on enemmän joten suhteesta tulee vielä korkeampi. Kun lasketaan tasaisesti koko vuorokauden käyttävän asiakkaan päivä/yösähkön hintojen suhde, hän maksaa päiväsähköstään 5,7 kertaa enemmän.(**)

Nykyisessä markkinatilanteessa yösähköllä säästää.

(*) Yösähkön ajoissa saattaa olla alueellisia eroja, mutta käsittääkseni nämä ajat ovat käytössä aina, kun sähkön myyjä ja sähkön toimittaja eivät ole sama sähköyhtiö.

(**) Kuluttajan hintoihin lisätään aina kiinteät sähkönsiirron kulut ja sähköverot, joten kuluttajahinnassa suhde pienenee merkittävästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *