Jokakodin lämpöpumppu viemällä pakastimesta jäätä ulos

Lapset jäähdyttivät limonadipulloa pakastimessa ja sinnehän se unohtui. Pullo sulaa nyt jääkaapissa monta päivää ja voi hyvinkin räjähtää. Vai kannattaisiko pullo viedä ulos?

Mutta tästä tulikin mieleeni, voisiko ulkoa hakea viisiasteitta vettä räystään alta, pistää sen litran pulloon ja pakastimeen.(*) Sittenhän talo lämpenee, kun jään vie takaisin ulos? Voisiko taloa lämmittää tuolla tavalla? Jokakodin lämpöpumppu!

Pakastinhan on sähkölämmitystalossa yksinkertaisesti lämpöpatteri. Kaiken sisältä ulos pumppaamansa energian se luovuttaa sisäilmaan ja myös tässä työssä tarvittava energia luovutetaan sisäilmaan. Sähkön hinnan ollessa edullisempi kuin useimpien muiden lämmitysmuotojen – erityisesti öljyn – öljylämmitystalo säästää rahaa käyttämällä pakastinta mahdollisimman paljon kahta ja puolta kesäkuukautta lukuunottamatta.

Pakastimen käyttö on siis ilmaista ja ekologista jos kulumista ei lasketa.

Litra viisiasteista räystäsvettä luovuttaa -20-asteisessa pakastimessa ensin viisi astetta veteen varastoitua energiaa, sitten jäätymisessä vapautuvan energian ja vielä 20 astetta jäähän varastoitua energiaa. Kaikki energia vapautuu siis huoneilmaan. Kilojouleina (joule=wattisekunti) kilosta vettä vapautu energiaa:

vesi: 5 * 4,2 kJ = 21 kJ
jäätyminen: 333 kJ
jää: 20 * 2,1 kJ = 42 kJ

Eli yhteensä 396 kJ eli 0,11 kWh. Melkein kaikki energia vapautuu jäätymisestä.

Kun vesi palautetaan jäänä ulos, sisään on jäänyt 0,11 kWh lämpöä eli noin yhdellä sentillä energiaa.

Jatkuvatoiminen pakastin, joka pursottaisi 10 kiloa sadevedestä tehtyä jäätä tunnissa suoraan seinästä ulos olisi (**) 1,1 kilowatin ilmainen lämmitin. Rahaa tuo säästäisi kymmenen senttiä tunnissa, 2,40 euroa päivässä, melkein 300 euroa 9,5 lämmityskuukauden aikana. Tosin, kun talvella jouduttaisiin enemmäkseen käyttämään vesijohtovettä, vuodessa tarvittu 68 kuutiota vettä maksaa lähes yhtä paljon. Ja tuo 68 kuution jääkasa voisi olla myös näkemisen arvoinen (4,1m x 4,1m x 4,1m).

Hupaisa laskutoimitus, mutta tähän kiteytyy monta asiaa, jotka nopeasti ajattelisi päinvastoin.

(*) sama vaikutus tietysti on myös viisiasteisella kraanavedellä
(**) käyttämänsä energian eli koneiston sisäilmaan tuttaman lämmön lisäksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *