ABC:n lämmitysöljyn hinnassa huima korotus – vai sittenkin laskua?

HOK-Elannon (ABC) sivulla on ollut hurja lämmitysöljyn hinta eilisestä lähtien ja tänään koko päivän. Tämä lienee kirjoitusvirhe, mutta on kuitenkin melko virallinen tarjous.

”Hinnat 29.5.2012 alkaen: kesälaatu: 1,216 €/l, talvilaatu: 1,149 €/l”
Todennäköisesti tuossa pitäisi lukea kesälaatu: 1,126 euroa/litra, mikä olisi lievä hinnankorotus viimeviikkoiseen verrattuna. Talvilaatu on noussut 1,142:sta 1,149 euroon litralta. Oudon helposti tuonne nettiin eksyy vääriä hintatietoja. Tämä on toinen kerta kuin vastaavaa virhettä on käsitelty tässä blogissa.

Amerikassa öljyn hinta on tänään romahtanut seitsemän kuukauden minimiin (88 dollaria barrelilta). Bensiinin hinta on pudonnut kuukaudessa miltei 10%. Voisimme pikemminkin odottaa Suomessakin lämmitysöljyn hinnan laskua kuin nousua. Tosin euron hinta on laskenut ja Suomessa enemmän määrää hieman vähemmän laskenut eurooppalainen brent-indeksi (joka sekin on laskenut tänään 3%).

Mutta totuus on, että jos lämmitysöljy maksaa niin paljon kuin HOK Elannon sivulla tänään, nestekaasuliedellä lämmittäminen on lähes yhtä halpaa, kuten aiemmassa artikkelissa olen laskenut. Öljyn hinnalla ei ole kovin paljoa varaa nousta ilman, että vaihtoehtoisia energialähteitä otetaan suuressa mitassa käyttöön. Tämä tietysti olisi hyväkin asia, mutta öljyntuottajat tekevät kaikkensa, ettei näin kävisi.

http://www.hok-elanto.fi/index.php?id=2460
http://www.changedetection.com/log/fi/hok-elanto/index_log.html
http://money.cnn.com/2012/05/30/investing/oil_prices/index.htm

Lämmitysöljyn keskihinta 1,07 e/l, mikä vastaa pörssisähköä 5,5 c/kWh


Lämmitysöljyn hinta on laskenut perjantaina sentin verran verrattuna viikon takaiseen tilanteeseen. Takana ovat maailmanmarkkinahinnan lasku, joka antaisi varaa isompiinkin laskuihin.

Toimittajien hinnat ovat keskimäärin 1,07 e/l, ja hinnat ovat halvimmasta kalleimpaan:

  • HOK/ABC 1,118 e/l – bonus 5% = 1,062 e/l (*)
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,064 e/l
  • Teboil 1,067 e/l
  • ST1 1,072 e/l
  • Neste 1,081 e/l
Raakadatana ABC:n hinnan vaihtelun voi käydä katsomassa osoitteesta:

http://www.changedetection.com/log/fi/hok-elanto/index_log.html

Sähkölämmityksen vertailuhinta tällä öljyn hinnalla on 5,5 c/kWh. Tämä on jo paljon vähemmän kuin korkeimmillaan yli kuuden sentin käynyt vertailuhinta. Tällä hetkellä sähkö kuitenkin on pari senttiä halvempaa kilowattitunnilta, joten missään tapauksessa öljyn hinta ei ole vielä lähelläkään kilpailukykyinen suoralle sähkölämmitykselle.

Pistoolilämpömittari – joka kodin välttämätön peruslaite

Pistoolilämpömittari on melkoisen näppärä kapistus.

Minulla on ollut pistoolilämpömittari viitisen vuotta ja olen sen aikoinaan ostanut Clas Ohlssonilta noin viidellä kympillä. Oma laitteeni on hieman erilainen (tyylikkäämpi) kuin tällä hetkellä kaupasta saatavat laitteet, mutta kyseessä lienee aivan vertailukelpoinen laite. Pistoolilämpömittari on osoittautunut yllättävän hyödylliseksi laitteeksi.

Kyseessä on siis pistoolin näköinen laite, joka näyttää liipaisinta painamalla lämpötilan kohteessa. Esimerkiksi neljän metrin päästä se kertoo 50 sentin ympyrän kokoisen alan keskimääräisen lämpötilan. Laitteessa on lasertähtäin, joten mitattavaa kohtaa ei tarvitse arvuutella. Tarkkuuden luvataan olevan ±2 °C, mutta käytännössä se mielestäni on parempi eli näyttölukeman puolen asteen tarkkuuteen voi melko hyvin luottaa.

Ykköskäyttökohde on sisälämmön tarkastaminen. Vedon poiston kannalta on tärkeää, että jokaisessa huoneessa on täsmälleen sama lämpötila, ja että saman huoneen patterit ovat täsmälleen samassa lämmössä. Oikein säädetty patterihan tuntuu käteen aina kylmältä, joten ilman mittaria patterien säätöä ei kannata tehdä.

Toinen käyttötarkoitus on keittiössä. Milloin maito on 80 asteista? Milloin sokeri on 118 asteista? Milloin paistinpannu on täsmälleen oikean lämpöinen täydellisen pihvin tekemiseen? Näistä kaikista tehtävistä pistoolilämpömittari on selvinnyt täydellä kunnialla viimeisen viiden vuoden aikana tarvitsematta sotkea liuokseen upotettavien lämpömittarien kanssa.

On kuitenkin muutama tehtävä, mistä pistoolilämpömittari ei ole selvinnyt. Jos yrittää pakkasella ulkopuolelta mitata talon mahdollisia vuotokohtia, mittari on näyttänyt aivan satunnaisia lukemia. Mittari pystyy mittaamaan -20 asteeseen asti, mutta itse pistoolin pitää olla lämpimässä, jotta mittaustulokset ovat luotettavia. Toinen ongelma ovat jotkut materiaalit. Kiiltävä metalli saattaa antaa parilla asteella eroavia tuloksia kuin viereinen mattamaalattu seinä. Tästä varoitetaan käyttöohjeessa ja joillekin materiaaleille annetaan korjauskertoimia. Käytännössä tarkkuus näissäkin tapauksissa on ollut riittävä ilman käyttöohjeen plaraustakin. Ikkunan läpi mittausta ei voi tehdä, vaan tuloksena on ikkunan lämpötila.

Viidessä vuodessa laite on kuluttanut yhden yhdeksän voltin pariston.

Ohessa linkit Clas Ohlssonilta saataviin pariin malliin ja E-villestä Hong Kongista lähetettävään huomattavasti halvemmalla saatavaan malliin. En ole näistä mittareista mitään kokeillut, mutta uskoisin, että ne ovat melko identtisiä omaani verrattuna. E-Villeäkin olen käyttänyt ja tavara tullut aivan asiallisesti perille.

Clas Ohlsson: Infrapunalämpömittari 1
Clas Ohlsson: Infrapunalämpömittari 2
E-ville: Infrapunalämpömittari

Yösähkö kannattaa vasta paljon entistä korkeammalla kuukausikulutuksella 1.7.2012 hinnankorotuksen jälkeen

Monilla sähkönsiirtoyhtiöillä hinnat ovat nousseet keväällä ja vertailuhintana käyttämäni Fortum Sähkönsiirto nostaa hintojaan oman ilmoituksensa mukaan keskimäärin 6% 1.7.2012.

Huolellisesti heillä ei ole vanhoja ja uusia hintoja saatavilla samalla webbisivulla. Laskettuna tavalliselle omakotitalolle hinnannousut ovat:

c/kWh         Vanha  Uusi   Ero
Päiväsiirto   2,79   2,93   +5,0% (sis. ALV)(*)
Sähkövero     2,095  2,095        (sis. ALV!)
Yht           4,885  5,025  +2,9%


Yösiirto      1,82   1,92   +5,5%
Sähkövero     2,095  2,095
Yht           3,915  4,015  +2,6%


Ero yö/yksi   -35%   -34%

(*) Yksiaikasiirto Fortum sähkönsiirrolla on saman hintainen kuin päiväsiirto
Kuukausimaksu
eur/kk        Vanha  Uusi   EroYksiaika      14,52  15,55  +7,1% (**)
Yösähkö       16,95  18,50  +9,1% (**)
Ero yö/yksi   +17%   +19%

(**) 25A omakotitalo eli pienin 3-vaiheliittymä

Isoin suhteellinen muutos on se, että yösähkön siirtohintoja nostettiin pari prosenttia enemmän kuin yksiaikasiirtäjien jokaisessa hinnaston kohdassa. Muutos ei näytä isolta, mutta kun kaikki lasketaan yhteen, muutos on iso.

Tasaisella vuorokausikulutuksella (***) uusi yösähkön kannattavuusraja on siirrossa 807 kWh kuukaudessa, kun vanha kannattavuusraja oli 668 kWh kuukaudessa.(****) Vuosikulutuksena tämä on  9700 kWh ja 8000 kWh. Yösähkön kannattava minimikulutus nousee 21%!


Kun esimerkiksi minulla on öljykattila lämmitysvastuksella nyt, kun sähkö on öljyä halvempaa, olen viimeisen puolen vuoden aikana säästänyt yösähkön käytöllä 2 – 10 euroa kuussa. Näillä näkymin yösähköstä kannattaa luopua ainakin kesäksi.

Uusi:

Kuukausihinnan nousu: 3,05 euroa/kk
Kilowattituntihinnan lasku: 1,01 c/kWh
Tasaisella kulutuksella yösähkötunteja on 37,5% vuorokaudesta
Tasaisella kulutuksella säästö/kWh on 1,01 c/kWh * 0,375 = 0,378 c/kWh
Kuukausihinta saadaan tasaisella kulutuksella takaisin, kun kulutus on kuukaudessa:
305 c / 0,378 c/kWh = 807 kWh

Vanha:
Kuukausihinnan nousu: 2,43 euroa/kk
Kilowattituntihinnan lasku: 0,97 c/kWh
Tasaisella kulutuksella yösähkötunteja on 37,5% vuorokaudesta
Tasaisella kulutuksella säästö/kWh on 0,97 c/kWh * 0,375 = 0,364 c/kWh
Kuukausihinta saadaan tasaisella kulutuksella takaisin, kun kulutus on kuukaudessa:
243 c / 0,364 c/kWh = 668 kWh
(***) Tasaiseen yö/päiväsähköjakaumaan on vaikea päästä edes talven sähkölämmitysaikana . Minulla viimeisen puolen vuoden aikana sähkölämmityksen ollessa päällä vaihtelu on ollut 35-40% ja jälkimmäiseen täytyy katkoa lämmitystä päivällä.
(****) Huomaa, että jos siirto on yösähköllinen, niin sähkön myyntihintakin on – mitä ei ole tässä otettu huomioon.

Vanhat hinnat:
http://www.fortum.com/countries/fi/SiteCollectionDocuments/Sahkon-siirto-ja-liittymat/FSS_Verkkopalveluhinnasto_Fin_2011.pdf
Uudet hinnat:
http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakkaat/hinnastot/sahkonsiiron-hinnat/fortum-sahkonsiirto/pages/default.aspx

Raakaöljyn hinta laskee, mutta lämmitysöljyn ei vielä

Raakaöljyn hinta on laskenut rajusti viimeisen kuukauden aikana (ks. hintakäyrä oikean sivupalkin alimmaisena). Kuten aiemmin on todettu, tämä on jo näkynyt jonkin verran lämmitysöljyn hinnassa.

Uusimmat hinnanalennukset eivät kuitenkaan ole vielä lämmitysöljyn hinnassa. Suomalaisten toimittajien keskihinta on sama 1,08 euroa litralta kuin viikko sitten. Teboil on jopa nostanut hintaansa niin, että se nousee halvimmasta toimittajasta kalleimmaksi.

  • HOK/ABC 1,134 e/l – bonus 5% = 1,077 e/l
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,079 e/l
  • ST1 1,084 e/l
  • Teboil 1,088 e/l
  • Neste 1,088 e/l
Hinnat ovat pienimmälle eli tuhannen litran toimitukselle pääkaupunkiseudulla perjantaina 18.5.2012.

Tällä hinnalla öljylämmitys maksaa yhä 12,0 c/kWh eli se on saman hintaista kuin suora sähkölämmitys olisi pörssihinnalla 5,6 c/kWh – kun tällä hetkellä hinta on 3,3 c/kWh. Sähkölämmitys on toukokuussa yli 20% edullisempaa kuin öljylämmitys ja yösähköllä jopa 30% edullisempaa.

Yksityiskohdat löytyvät Lämmitysöljy-sivulta.