Vasta pörssihinnalla 6,1 c/kWh sähkölämmitys kalliimpaa kuin öljylämmitys

Öljyn hinta nousi viime kuukauden keskivaiheilla rajusti, mutta alkoi sitten laskea. Öljyn hinta on kuitenkin yhä senttiä kalliimpi litralta kuin kuukausi sitten:

2.3.2012 – 3,12 e/l
2.4.2012 – 3,13 e/l

Nämä ovat viiden toimittajan keskihinta tuhannen litran toimitukselle pääkaupunkiseudulle, halvin laatu.

Suora sähkölämmitys on öljylämmitystä kalliimpi nyt vasta, kun sähkön pörssihinta on 6,1 c/kWh. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sähkön pörssihinta tulee olemaan huhtikuussa noin 3,8 c/kWh.

Sähköennuste-sivulle on nyt päivitetty öljyn vertailuhinnaksi 6,1 c/kWh.

Laskelmat ja öljyntoimittajien linkit Lämmitysöljy-sivulla.

Huhtikuun ensimmäinen hinta-arvaus: 3,8 c/kWh

Kolmen päivän sähkön hinnasta ei vielä voi paljoa päätellä, mutta huhtikuun 2012 kolme ensimmäistä päivää ovat menneet täsmälleen siten, että arkihinta on ollut 4,0 – 4,1 c/kWh ja viikonloppuhinta 20% arkihintaa matalampi. Tämä näyttää aivan uskottavalta kehitykseltä viime kuun perusteella. Jos näin jatkuu koko kuukauden, kuukausihinnaksi tulee 3,8 c/kWh.

Kuukausi tuskin tulee menemään samalla tavalla kuin viime kuukausi, koska nyt selvästi Suomen sähkön hinta on kiinnittynyt korkeampaan Viron sähkön hintaan paljon halvemman Ruotsin sähkön hinnan sijaan. Viimeiset kaksi päivää Viron ja Suomen hinnat ovat olleet samat. Maanantaina sähkön hinta oli Suomessa taas suhteellisella huipputasolla eli yli 50% Ruotsin hintaa korkeampi. Tämä voi lisätä Suomen hinnan yllätyksellisyyttä huhtikuussa.
Kuukausihintaa on ennustanut hyvin myös sähkön kolmen vuoden takainen hinta. Viimeiset kaksi vuotta sähkön hinta on ollut selvästi korkeampi, mutta sähkön hinta on monta kuukautta ollut 10% tarkkuudella kolmen vuoden takaisella tasolla. Maaliskuussa 2009 sähkön hinta oli 3,5 c/kWh ja 2012 3,7 c/kWh. Kolme vuotta sitten sähkön hinta huhtikuussa oli 3,4 c/kWh. Tämä ennustaisi 3,4 – 3,7 c/kWh hintatasoa.
Kun vielä otetaan huomioon, että maaliskuun keskihinta oli 3,7 c/kWh, huomataan, että alkukuun hinnat ovat olleet hieman korkeampia kuin mitä muista hinnoista olisi arvattavissa. 
Hinta-arvausta nostaa hieman se, että viime kuun loppupuolesta hinta on ollut lievässä nousussa. 
3,8 c/kWh tuntuu tällä hetkellä olevan tietämyksen valossa hyvältä arvaukselta. Jopa niin hyvältä, että useimmat käyttämäni ennustemallit tällä hetkellä osoittavat ”liian tarkkaan” siihen. Automaattisesti laskettu 50% ennusteväli on tällä hetkellä aivan liian optimistinen, joten se on jätetty pois ennusteista.
Sähkölämmitys tulee näillä näkymin olemaan 99% varmuudella öljylämmitystä halvempaa. Olisi aika outoa, jos sähkön hinta nousisi tässä kuussa tasolle 5,8 c/kWh, joka on tällä hetkellä öljylämmityksen vertailuhinta.
Lisätietoja Sähköennuste-sivulla.

Moottoripolttoöljy ~ lämmitysöljy ~ Diesel

Kuva: Flicr Atomic Taco, CC BY

Aikaisemmin lämmitysöljyt ovat olleet laadultaan niin vaihtelevia ja epäpuhtaita etteivät ne ole soveltuneet moottoripolttoaineiksi. Lämmityspolttoöljy ja moottoripolttoöljy ovat olleet kaksi eri tuotetta.

Lämmitysöljymarkkinoilla on parin vuoden aikana siirrytty lämmitysöljyihin, jotka käyvät myös moottoripolttoöljyksi. Ne täyttävät EN590-normin vaatimukset diesel-auton polttoaineeksi.  Veroteknisistä syistä polttoöljyä ei kuitenkaan saa käyttää diesel-polttoaineen tilalla.

Polttoöljy värjätään hankalasti poistettavilla lisäaineilla punertavaksi niin, että sen käyttö tavallisella autossa tunnistetaan. On erittäin kallista jäädä kiinni siitä, että polttoainetankissa on jälkiä noista väriaineista. Diesel-öljy on väriltään kirkasta.

Mutta teknisesti diesel ja moottoripolttoöljy – ja nyt siis myös useimmat lämmitysöljyt – ovat samaa nestettä.

Huoltovarmuusmielessä on lohduttavaa, jos öljysäiliössä on pari tuhatta litraa hätätapauksessa diesel-auton tankkiin kelpaavaa polttoainetta.

Tämä toimii myös toisin päin: jos lämmitysöljy pääsee loppumaan pahimmilla pakkasilla, voit hakea jerrykannulla dieseliä ja laittaa sen lämmitysöljytankkiin. Tämä on myös laillista, sillä dieselissä ei ole mitään väriaineita, jotka tekisivät lämmitysöljystä laitonta. Halvemmalla pääsee etsimällä lähimmän moottoripolttoöljyä myyvän autojen tankkauspaikan. Moottoripolttoöljyssä ei siis ole yhtä paljon veroa, joten se on halvempaa, vaikka kyse on samasta aineesta (värjättynä). Jerrykannun tyhjentäminen polttoöljytankkiin voi tosin olla melkoisen mutkikasta.

Eri toimittajien tilanne moottoripolttoöljyn ja lämmitysöljyn yhdistämisessä:

  • Neste: kaikki polttoöljyt (kolme eri lämpötila-aluetta) ovat ”lämmitys- ja moottorikäyttöön”, EN590
  • Teboil: kaikki polttoöljyt ovat ”motor/lämmitys”, tavallisissa laaduissa maininta EN590:stä, mutta ”motor/lämmitys activ”-tuotteen kuvauksessa ei mainita EN590:tä
  • Shell/Lämpöpuisto: kaikki vaihtoehdot ovat ”lämmitysöljyjä” ilman mainintaa polttomoottorikäytöstä, mutta teknisissä tiedoissa luvataan EN590-normin täyttyminen
  • ABC:n lämmitysöljyn teknisiä tietoja en löytänyt

Vielä kerran: moottoripolttoöljyn käyttö autossa, veneessä tai lentokoneessa aiheuttaa tuhansien eurojen sakon ja rangaistusmaksun. Älä tee niin.

Ja sitten vielä amerikkalaistyyppinen disclaimer: älä tee mitään, mikä tässä artikkelissa mainittiin. En ole kemisti. Jos olet ostanut lämmitysöljyä, toimittaja (tai minä) tuskin ottaa vastuuta, jos se ei sovellu moottoripolttoaineeksi. Koska asia ei ole itselleni ajankohtainen, en ole tutkinut, mitä laki ja tullin ohjeet sanovat eri tapauksista ja kuinka paljon joudut maksamaan, jos teet jossain virheen, mutta se on kaikkien epäluotettavienkin lähteiden mukaan paljon.

Lisätietoa polttoainemaksusta: http://www.trafi.fi/polttoainevero/yleista_polttoainemaksusta_2