Moottoripolttoöljy ~ lämmitysöljy ~ Diesel

Kuva: Flicr Atomic Taco, CC BY

Aikaisemmin lämmitysöljyt ovat olleet laadultaan niin vaihtelevia ja epäpuhtaita etteivät ne ole soveltuneet moottoripolttoaineiksi. Lämmityspolttoöljy ja moottoripolttoöljy ovat olleet kaksi eri tuotetta.

Lämmitysöljymarkkinoilla on parin vuoden aikana siirrytty lämmitysöljyihin, jotka käyvät myös moottoripolttoöljyksi. Ne täyttävät EN590-normin vaatimukset diesel-auton polttoaineeksi.  Veroteknisistä syistä polttoöljyä ei kuitenkaan saa käyttää diesel-polttoaineen tilalla.

Polttoöljy värjätään hankalasti poistettavilla lisäaineilla punertavaksi niin, että sen käyttö tavallisella autossa tunnistetaan. On erittäin kallista jäädä kiinni siitä, että polttoainetankissa on jälkiä noista väriaineista. Diesel-öljy on väriltään kirkasta.

Mutta teknisesti diesel ja moottoripolttoöljy – ja nyt siis myös useimmat lämmitysöljyt – ovat samaa nestettä.

Huoltovarmuusmielessä on lohduttavaa, jos öljysäiliössä on pari tuhatta litraa hätätapauksessa diesel-auton tankkiin kelpaavaa polttoainetta.

Tämä toimii myös toisin päin: jos lämmitysöljy pääsee loppumaan pahimmilla pakkasilla, voit hakea jerrykannulla dieseliä ja laittaa sen lämmitysöljytankkiin. Tämä on myös laillista, sillä dieselissä ei ole mitään väriaineita, jotka tekisivät lämmitysöljystä laitonta. Halvemmalla pääsee etsimällä lähimmän moottoripolttoöljyä myyvän autojen tankkauspaikan. Moottoripolttoöljyssä ei siis ole yhtä paljon veroa, joten se on halvempaa, vaikka kyse on samasta aineesta (värjättynä). Jerrykannun tyhjentäminen polttoöljytankkiin voi tosin olla melkoisen mutkikasta.

Eri toimittajien tilanne moottoripolttoöljyn ja lämmitysöljyn yhdistämisessä:

  • Neste: kaikki polttoöljyt (kolme eri lämpötila-aluetta) ovat ”lämmitys- ja moottorikäyttöön”, EN590
  • Teboil: kaikki polttoöljyt ovat ”motor/lämmitys”, tavallisissa laaduissa maininta EN590:stä, mutta ”motor/lämmitys activ”-tuotteen kuvauksessa ei mainita EN590:tä
  • Shell/Lämpöpuisto: kaikki vaihtoehdot ovat ”lämmitysöljyjä” ilman mainintaa polttomoottorikäytöstä, mutta teknisissä tiedoissa luvataan EN590-normin täyttyminen
  • ABC:n lämmitysöljyn teknisiä tietoja en löytänyt

Vielä kerran: moottoripolttoöljyn käyttö autossa, veneessä tai lentokoneessa aiheuttaa tuhansien eurojen sakon ja rangaistusmaksun. Älä tee niin.

Ja sitten vielä amerikkalaistyyppinen disclaimer: älä tee mitään, mikä tässä artikkelissa mainittiin. En ole kemisti. Jos olet ostanut lämmitysöljyä, toimittaja (tai minä) tuskin ottaa vastuuta, jos se ei sovellu moottoripolttoaineeksi. Koska asia ei ole itselleni ajankohtainen, en ole tutkinut, mitä laki ja tullin ohjeet sanovat eri tapauksista ja kuinka paljon joudut maksamaan, jos teet jossain virheen, mutta se on kaikkien epäluotettavienkin lähteiden mukaan paljon.

Lisätietoa polttoainemaksusta: http://www.trafi.fi/polttoainevero/yleista_polttoainemaksusta_2

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.