Hintaennuste vakaa 3,8 c/kWh

Tammikuu 2012, perustuu hintatietoihin 20.1. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,7 c/kWh, viimeisin hinta 4,0 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,8 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,6 – 3,8 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,4 – 4,1 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Viikon hinta seurasi – sinänsä selittämättömästi – viime viikon kuviota, jolloin alkuviikko oli selvästi loppuviikkoa kallimpi. Yleistaso on hieman viime viikkoa kalliimpi, mutta ei mitenkään odottamattomasti. Tasainen nouseva trendi on ollut jatkuvasti noin +0,05 c/kWh/päivä. Raakojen lukujen valossa hinnan lasku on todennäköisempää kuin nousu (alkukuun keskiarvo ja viime kuun hinta ovat ennustetta matalempia).

Ennusteena säilyy 3,8 c/kWh. 50% varmuudella hinta on tuo tai pari kymmenystä alempi. Enää 5% todennäköisyydellä ylitämme tason 4,1 c/kWh eli tilanteen, jossa loppukuun hinta olisi yli 30% nykyistä alkukuun keskiarvoa korkeampi (eli 4,8 c/kWh). Edessä on kaksi viikonloppuakin, joten kovin suurta korotusta ei ole odotettavissa (jäljellä seitsemän arkipäivää, neljä viikonloppupäivää).

Jotta sähkölämmityksen hinta nousisi öljylämmityksen tasolle, loppukuun hinnan tulee olla jo yli 8 c/kWh eli yli kaksinkertainen nykyiseen hintaan verrattuna.

Kymmenen päivän sääennusteessa (*) on pari alle -10C päivää, mutta kovin paljon tämänhetkistä suurempi lämmitystarve ei tuolloinkaan ole. 14. päivä 10 vuorokauden sääennusteen lämpötilan keskiarvo oli -7 C astetta ja nyt keskiarvolämpötila laskee -7,5 asteeseen eli ei merkittävästi.

(*) Tampere, 4 lämpötilaa/päivä
Kaavio: Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta kello 13.30 jälkeen – siksi toteunut hinta on yleensä yhtä päivää ennusteita edellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *