Hinta hieman korkeammalla, mutta ennuste yhä 3,8 c/kWh


Tammikuu 2012, perustuu hintatietoihin 25.1. asti:

Keskiarvo alkukuussa: 3,8 c/kWh, viimeisin hinta 4,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,8 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,7 – 3,9 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,6 – 4,0 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Sähkön hinta on alkuviikon nousupiiksissä pysynyt ylhänä hieman aikaisempaa sisukkaammin, mikä herättää epäilyksen, että hinta voi jäädä ylös. Kylmentynyt loppukuun sääennuste voisi tuoda tähän hyvän perusteen. Jos hinta jää nykyiselle tasolleen, kuukauden keskihinta nousee ennusteesta 3,8 c/kWh tasolle 3,9 – 4,0 c/kWh. Kovin suurta korotusta ennusteeseen verrattuna tämäkään ei siis enää toisi. Toisaalta ei tarvita kuin muutama ennustetta halvempi päivä esimerkiksi ensi viikonloppuna, jotta ennuste toteutuu. Mikäli hinta käyttäytyy täsmälleen niin kuin viime viikolla, kuukauden keskihinta tulee olemaan sadasosan tarkkuudella 3,80 c/kWh.

Jotta sähkölämmityksen hinta nousisi tässä kuussa öljylämmityksen tasolle, loppukuun hinnan tulee olla 11,5 c/kWh mikä olisi jo ennätystasoa.

Kymmenen päivän sääennusteeseen perustuva loppukuun lämpötila (*) on laskenut olennaisesti eli kaksi astetta. Se on ollut suurimman osan kuukautta -7,5 astetta, mutta nyt se on laskenut -9,5 asteeseen. Lämmitystarvetta (**) tämä nostaa Suomessa 8%. Tämä nousu jouduttaneen kattamaan hiilivoimaloilla, joten sähkön hinta voi nousta paljonkin. Tanskan tuulilla on tosin tuntunut olevan viime aikoina enemmän merkitystä sähkön hintaan kuin Suomen pakkasilla. Tanskassa loppukuukauden tuule ovat kohtuullisia, keskimäärin lähes 10 m/s.

Suomen hinta keskiviikkona on sama kuin useimmilla alueilla, mutta hinta on silti Pohjoismaiden keskiarvoa korkeampi. Vesivoimantuotantoalueilla Norjassa ja Pohjois-Ruotsissa – sekä myös tuulivoimaa tuottavassa Tanskan Jyllannissa – sähkö on halvempaa. Suomi, Tukholma, Skåne ja osa Tanskaa muodostaa enemmistöryhmän. Virossa taas hinta on merkittävästi kalliimpaa (4,9 c/kWh) vetäen Suomenkin hintoja ylöspäin.

(*) Tampere, 4 lämpötilaa/päivä lähteestä yr.no. Tampere oletettu Suomen ”asutuskeskipisteeksi” (lämpötilakeskipisteeksi yleensä lasketaan Jyväskylä).

(**) lämmitystarve lineaarisesti asteina +17 asteen alapuolella eli ns. lämmitystarveluku eli ns. astepäivä.

Kaavio: Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta kello 13.30 jälkeen – siksi toteunut hinta on yleensä yhtä päivää ennusteita edellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.