Tupruttaako sähköauto hiilidioksidia?

Parissa lehdessä on kommentoitu uuden luksushybridiauton, Uudessakaupungissa valmistettavan Fisker Karman, epäekologisuutta. Luvut ovat kuitenkin Suomen olosuhteisiin väärin, eikä sähköautoa saa oikeasti Suomen sähköntuotannolla millään tuottamaan yhtä paljoa hiilidioksidipäästöjä kuin bensiiniauto. Artikkelin mukaan auto tuottaa hiilidioksidia 300g/km mutta oikea luku on 67g/km.

Ikuisen pessimistin mieltä lämmitti Talouselämän artikkeli sähköauton suurista hiilidioksidipäästöistä, kunnes aloin laskea. Vaikka jutut ovat perinteisissä insinööritalouslehdissä, laskelmat ovat unohtuneet tarkastaa Suomen olosuhteisiin.

Talouselämän jutun mukaan hybridiurheiluauto Fisker Karma (sähköautona, ilman polttomoottoria) kulkee 51 kilometriä 22,6 kWh:n akuilla eli se kuluttaa 0,4 kWh/km.

Fisker Karma, 300g/km vai 67 g/km?
Kuva CC BY Flickr jurvetson

Artikkelissa lasketaan, että kilowattitunnin tuottaminen lauhdevoimalassa aiheuttaa 750 gramman hiilidioksidipäästöt (”yhteistuotannossa puolet”) eli auton päästöiksi lasketaan 300 grammaa hiilidioksidia kilometrillä eli ison Ford F150 V6-avolavan verran. Suomen verottajan taulukot loppuvat 360 gramman kohdalla, eli Suomesta tuollaisia autoja ei pahemmin löydy.

Ford F150, 300 g/km
Kuva CC BY Flickr The Car Spy

Mutta tässä mennään pieleen Suomen kohdalla. Suomessa ei tuoteta erityisemmin sähköä kivihiilellä lauhdevoimaloissa. Fingridin sivulta voi käydä katsomassa, millä Suomen sähkö tuotetaan. Talouselämän artikkelin tiedoilla Suomen sähkö tuottaa hiilidioksidipäästöjä 25.10.2011 kello 9.00 168g/kWh:

 • Vesi- ja ydinvoima 4972 MW  – päästöt nolla
 • Lauhdevoima 393 MW – päästöt 750 g/kWh
 • Yhteistuotanto 2923 MW – päästöt 375 g/kWh
 • Lisäksi tuonti 1567 MW – ei tietoja päästöstä, joten jätetään huomioimatta (oletetaan sama suhde kuin suomalaisellakin sähköllä)

Painottamalla päästöt tuotannon määrillä päästään lukuun 168 g hiilidioksidipäästöjä / kWh.

Fisker Karma siis kuluttaa sähköä 0,4 kWh/km eli päästöt ovat 67 g/km. Ja tämä auto kiihtyy nollasta sataan kuudessa sekunnissa.

Artikkelissa ovat siis menneet sekaisin amerikkalaisen Ford-jättiavolavan päästöt ja todelliset päästöt, jotka ovat kolmanneksen pienemmät kuin uuden ekologiseksi mainostetun Ford Fiestan tai kahden hengen Smart-auton (kumpikin 98 g/km).

Ford Fiesta, 98 g/km
Kuva CC BY Flickr lorentey

T&T: Luksushybridi Fisker Karman kulutuslukemat paha pettymys
Talouselämä: Hiilivoimalla kulkevasta Fisker Karmasta lähtee karmeat hiilidioksidipäästöt

Yksi ajatus artikkelista “Tupruttaako sähköauto hiilidioksidia?”

 1. Fisker Karman kulutus on sähköautoksi huono esimerkki, koska tuo 0,4 kWh/km eli 40 kWh/100 km on tosi kova kulutus. 'Normaali' täysakkukäyttöinen sähköauto kuluttaa oikeasti noin 12…20 kWh/100 km, eli alle puolet Fisker Karman kulutuksesta.

  Toiseksi, kuluttajan ei tarvitse ostaa tuota keskiarvosähköä, vaan voi valita erilaisia vihreitä' sähköjä, monet niistä kokonaan hiilidioksidivapaita. Silloin hänen henkilökohtainen sähköajonsa ei tuota yhtään hiilidioksidipäästöjä.

  Voisi myös ajatella, että kaikelle sähkölle, tuotettiin se miten tahansa, pitäisi tämänkaltaisissa vertailuissa laskea nollapäästöt hiilidioksidille. Tämä siksi, että Suomihan on suuressa viisaudessaan (?!) mennyt mukaan
  hiilidioksidin päästökauppaan. Tämä tarkoittaa sitä, että jos voimala tuottaa hiilidioksidipitoista sähköä se joutuu ostamaan vastaavan määrän päästöoikeuksia. Silloinhan se hiilidioksidisähkön hiilidioksidi tulee ikäänkuin kuitattua pois, ainakin tällaisten laskutoimitusten kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *