Gaddafi kuoli — halpeneeko öljy?

Kuva tuotettu: Google Docs
Brent USD-hinta: BP
Euromuunnos: fxhistoricaldata.com

Öljyn hinta voi joko nousta tai laskea. Kumpaankin suuntaan löytyy perusteluja.

Öljyn hinnassa näkyy Libyan sisällissota voimakkaana nousuna, joka on sitten vähitellen laskenut. Itse asiassa Libyan sisällissodan virallisen alun jälkeen (15.2.2011) lineaarinen trendi on laskeva. Pörssimeklarit odottavat kuitenkin sormi liipasimella Euroopan talousongelmien uskottavaa ratkaisua, joka nostaisi voimakkaasti öljyn hintaa.

Koska Suomessa öljyn hinnan väitetään seuraavan Brent-hinnan nousua, öljyn hinnan pitäisi laskea. Vuoden alussa ollut — osittain vain meklareiden mielikuvitukseen perustuva — jyrkkä hinnan nousu pitäisi peruuntua Libyan palatessa markkinoille viimeistään ensi vuoden aikana. Jatkuvasta hinnan laskusta huolimatta tämä tarkoittaisi yhä yli kymmenen prosentin pudotusta.

Tilanne Libyassa on kuitenkin kaikkea muuta kuin rauhallinen. Historiallisesti Gaddafi on ollut takuumies etteivät riitelevät heimot ole päässeet toistensa kimppuun. Nyt pääsevät.

Libyan koko öljymarkkinoilla ei koskaan ole ollut niin iso, että se perustelisi näin isoa heiluntaa öljymarkkinoilla. Libya on heiluttanut öljyn hintaa kymmeniä prosentteja, mutta se ei parhaimmillaankaan tuottanut kuin kaksi prosenttia maailman öljystä.

Kymmenen prosentin pudotus Brent-öljyn hinnassa ei tarkoita kymmenen prosentin pudotusta öljyn hinnassa Suomessa. Suuri osa öljyn veroista Suomessa ovat kiinteitä eikä prosentuaalisia. Tosin öljyn hinta Suomessa seuraa lähinnä vain mielikuvitusta. Mikäli brent-öljyn hinnan sijaan seurattaisiin crude-öljyn hintaa, öljyn hinta ei olisi koskaan Suomessa noussut näin korkealle. Ja huvittavintahan tietysti on se, että Suomen öljynjalostamot jalostavat rikkipitoisempaa crude-öljyä.

Itse odottaisin vielä vähän aikaa öljytankin täyttämistä. Pienikin muutos hinnassa voi murtaa hetkeksi öljykauppiaiden ”kartellin” Suomessa ja öljyn jo laskenut maailmanmarkkinahinta realisoituu myyntihintaan. Öljyn hinta on Suomessa ollut kesästä samalla korkealla tasolla vaikka maailmanmarkkinahinta on ollut hitaasti laskeva.

Aiheesta lisää:
http://www.tekniikkatalous.fi/energia/gaddafin+kuolema+antaa+toivoa+libyan+oljyntuotannolle/a708396
http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/mihin+oljyn+hinta+gaddafin+jalkeen/a708446
http://www.moneycontrol.com/news/commodities/after-gaddafi-where-will-oil-markets-gohere-_603316.html

PS. Olisiko trendi erilainen, jos sitä tarkastelee euroissa tai dollareissa? Pikaisesti tarkasteltuna käyrät ovat olennaisilta osiltaan samoja. Tässä aiempi kuva dollareissa (öljyn pörssivälitys tapahtuu dollareissa).

(Artikkelia korjattu 25.10.: kuvien trendit olivat peilikuvina.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.