Kesäkuun 2015 keskihinta 2,152 c/kWh (kuluttajahinta 8,6 c/kWh), extreme-erojen kuukausi

Kun aina olemme kaivanneet hintaeroja kulutuksen mukaan, nyt niitä on tarjolla. Kuukauden kallein päivä on melkein viisi kertaa kalliimpi kuin halvin.

Kuukauden sähkön hinta oli nousujohteinen, nousua oli 0,04 c/kWh/päivä. Tämä siitä huolimatta, että kuukauden kaksi ensimmäistä päivää olivat pitkään kuukauden kalleimmat päivät. Viimeinen päivä on kuitenkin toiseksi kallein ja kallein päivä oli 26. päivä.

Kuukausi jakautui jyrkkiin kausiin. Kaksi ensimmäistä päivää oli kalliita, keskiarvo 3,2 c/kWh (arkipäiviä). Parin välipäivän kautta pudottiin juhannusta edeltävälle hintatasolle, arkihinnaksi muutettu keskiarvo 5. – 18.6.2015 oli 2,0 c/kWh.

Itse juhannus oli kallis, arkihinnaksi muutettu keskiarvo kolmesta juhannuspäivästä oli 2,4 c/kWh.

Juhannuksen jälkeen sähkön hita on koko ajan noussut. Juhannuksen jälkeinen arkikeskiarvo oli 3,4 c/kWh, 22. – 30.6.2015.

Kuukauden viikonloppuvaihtelut olivat ennätystasoa. Arkipäivät olivat 2,34 kertaa viikonloppupäivä kalliimpia.

Merkittävintä oli kuitenkin suuri ero Ruotsiin. Suomen hinta oli kesäkuussa 1,34 kertaa Ruotsin hinnan suuruinen (SE1, alueella SE3 sähkö oli hieman kalliimpaa, mutta ei kovin paljon). Eroa ei paljon ollut viikonloppupäivinä (2%), joten arkisin hintaero oli vielä paljon suurempi, 1,60 kertainen sähkön hinta. Suurin hintaero oli 25. päivä, jolloin Suomessa sähkö maksoi 2,6-kertaa Ruotsin sähkön hinnan. Päiviä, jolloin Suomen hinta oli yli kaksinkertainen Ruotsiin nähden oli viisi. Lisäksi päiviä, jolloin hinta oli yli puolitoistakertainen oli kuusi, yhteensä useammin kuin joka kolmas päivä.

Päinvastoin kuin Suomen hinta, Ruotsin hinta käyttäytyi loogisesti. Perushintataso 1,6 – 1,7 c/kWh ennen ja jälkeen juhannuksen, juhannusviikolla hinta putosi tasolle 1,1 c/kWh. Edes loppukuusta kokeiltu ydinvoimaloiden sammuttaminen viikonlopuksi ei erityisemmin muuttanut hintatasoa. Sentin päivähintaa ei kuitenkaan enää alitettu loppukuussa Ruotsissakaan.

Kuukausi oli vaikeasti ennustettavissa. Kuun alussa hallitsi historiatietojen perusteella arvioitu hinta 2,8 c/kWh, joka oli aivan liian korkea alkukuun hintatasoon nähden, 30% liian korkea. Hintaennuste putosi nopeasti, mutta loppukuuhun nähden aivan liian alas. Ennuste oli vielä 17% liian alhainen juhannuksen alussa. Juhannuksen kalleus nosti ennustetta. Ennuste oli kuitenkin vielä viitisen prosenttia pielessä viikkoa ennen kuun loppua. Lopullinen keskihinta on puoli senttiä korkeampi kuin mitä kuun puolivälissä näytti. Kamala kuukausi.

Melkein koko kuukausi sähkö oli kuitenkin halvempaa kuin öljylämmitys. Vasta loppukuussa arkipäivinä suora sähkölämmitys oli kalliimpaa kuin öljylämmitys.