Veroista noin kolmen euron hinnankorotus (15%) nestekaasupullon vaihtoon vuonna 2016

Nestekaasu on saamassa polttoaineveron vuoden 2016 alusta. Tällä hetkellä nestekaasu on energiaveroton. Vero on 21,91 senttiä kilolta. Tämä on jällen niitä energiaveroja, joista maksetaan myös arvonlisävero.

Vero koostuu seuraavasti:

  • Energiasisältövero 8,50 c/kg
  • Hiilidioksidivero 13,30 c/kg
  • Huoltovarmuusmaksu 0,11 c/kg

Arvonlisäveron kanssa vero on 27,2 c/kg. 11 kg nestekaasupullon veronkorotus on aika tarkkaan kolme euroa. Halvassa paikassa 11 kg kaasupullon vaihto maksaa 20 euroa (esim. Puuilo) eli hinnanousu on 15%.

Nestekaasu koostuu propaanista ja butaanista. Se siis eroaa olennaisesti maakaasusta ja nesteytetystä maakaasusta (LNG), joka on lähinnä metaania. Nestekaasun energiasisältö on noin 10 prosenttia maakaasua pienempi.

Viimeisimmissä tekemissäni vertailuissa nestekaasun (halvin 11 kg teräspullo) sisältämä energia on tullut jo ennen veronkorotusta 1,5 – 2 kertaa muita lämmitysvaihtoehtoja kalliimmaksi. Se ei siis ole kilpailukykyinen muuta kuin grillissä, asuntovaunussa ja erikoisliesissä.

Nestekaasulla tehtävä kaupallinen (ei kotitaloudet) toiminta, joka ei käytä nestekaasua polttoaineena tai lämmitykseen on verovapaata. Ensimmäisenä minulle tulee mieleen se, että yritys, joka hoitaa hyttysten houkuttelua ja tappamista nestekaasulla, saa kaasunsa verovapaasti. Voisi olla hyvä liikeidea.

Veronkorotus tulee lähes yksinomaan kotitalouksien maksettavaksi. Yrityksille tämä tarkoittaa melkoista uutta byrokratiaa, koska heidän on haettava verottomuuspäätös jokaiselle käyttötarkoitukselleen erikseen. Esimerkiksi käyttö trukin polttoaineena on verollista. Hallitus arvioi, että tulliin joudutaan palkkaamaan kolme ihmistä lisää hakemusten hoitamiseksi [1]. Kyllä tästä valtion työllistämisen tukemisesta ilolla maksaa kolme euroa pullolta.

[1] https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140350
[2] http://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Categories/Piha-ja-puutarha/Nestekaasut