Nyt kannattaa olla tarkkana suhteellisen kosteuden kanssa

Ensi viikosta on tulossa lämmitäjille haastava. Lämpimän kauden jälkeen on tulossa melko jäätävä viikko. Yölämpötilat laskevat reilusti kymmenen asteen alapuolelle.

Jos huonelämpösi on 22 astetta ja suhteellinen kosteus sisällä on 50%, tämä sisäilma loristaa kaiken vetensä ulos jäähtyessään yhteentoista asteeseen.

Asunnoissa kannattaa aika tarkkaan miettiä, mihin tuon uloslorisevan veden haluaa joutuvan. Tai sitten pistää kiltisti lämmitys päälle.

Jos sisäilma on päivällä kesäisesti 25 astetta ja suhteellinen kosteus 60%, ilma lorahtaa vedeksi yöllä jo 17 asteen lämpötilassa.

Kannattaa tutustua laskimeen osoitteessa

http://www.dpcalc.org/

Nykyaikaisessa pullotalossa ei kannata jättää käyttämättömiä huoneita olennaisesti kylmemmiksi kuin muut huoneet. Se onnistui ennen vanhaan, kun suurin osa ilmanvaidosta tapahtui suoraan ikkunoiden raoista ulkoilmaan.

Ulkoilman suhteellinen kosteus ei ole koskaan yli sata, joten tuo ilma joutuessaan sisään ja lämmetessään edes hiukan ei koskaan muutu vedeksi.

Nykyään koko talossa kiertää sama ilma, jolloin kaikkialla ilmassa on absoluuttisesti sama määrä vettä. Jos tuo vesi joutuu huoneeseen, jonka lämpötila nostaa suhteellisen kosteuden sadan prosentin yläpuolelle, odotettavissa on korjaamattomia vahinkoja.