Jos käytät paljon sähköä, tee se viikonloppuisin

Sähkö on ollut aina halvempaa viikonloppuisin, mutta touko- ja kesäkuussa 2015 ero on noussut huimasti.

Tyypillisesti hintaero on ollut 1,2-kertainen eli arkisin hinta on ollut 20% viikonloppua kalliimpi.

Toukokuussa 2015 arkipäivät olivat 60% viikonloppupäiviä kalliimpia. Kesäkuun 22. päivään mennessä arkipäivät olivat 135% viikonloppupäivä kalliimpia eikä tämä todennäköisesti muutu loppukuun aikana.

Kesäkuussa oli vuoden suurin ero myös viime vuonna, mutta ero oli tämänvuotiseen verratuna häviävän pieni. Ero johtui viime vuonna juhannuksesta, mutta tänä vuonna muut kesäkuun viikonloput olivat juhannusta halvempia.

Ilmiö johtuu ensisijaisesti siitä, että viikonloppuisin siirtokapasiteetti riittää tuomaan halpaa sähköä Ruotsista, ja silloin olemme samassa sähkön hinnassa Ruotsin kanssa. Arkipäivinä siirtokapasiteeti Ruotsista ei riitä, jolloin joudumme samaan hintatasoon Viron kanssa. Viro, ja ennen kaikkea Lativia ja Liettua, ovat paljon Suomea kalliimpia. Tähän on tulossa muutos syksyllä, kun suora sähkönsiirtoyhteys Ruotsista Liettuaan valmistuu.

Kuluttajallekin sähkö on viikonloppuisin edullisempaa, mutta hintaero on paljon pienempi kuin pörssissä tuottajan saama hintaero. Esimerkiksi hinnan kolminkertaistuminen sunnuntaista maanantaihin 21.6. – 22.6.2015 tarkoittaa kuluttajalle vain 38% hinnanousua. Tästä pitävät huolen tasahintaiset siirtohinnat ja sähkövero. Jos pörssihinta nousee sentin kilowattitunnilta, kuluttajahinta nousee myöskin vain sentin arvonlisäverolla korotettuna, 1,24 c/kWh. Pörssihinnassa sentti voi tarkoittaa hinnan kaksinkertaistumista, kuluttajahinnassa kymmensosan heilahdusta.