Suomen metsätaloudessa jotain todella pahasti rikki

Puusta saa paljon paremman korvauksen polttamalla itse kuin antamalla se merkantilistisen metsäteollisuuden muserrettavaksi.

Uunituore luonnovarakeskus Luke julkaisi juhannuksen aatonaattona 2015 raportin ”Yksityismetsätalouden liiketulos 2014”. [1]

Yksityismetsätalouden liiketulos oli 1,4 miljardia euroa, 105 euroa hehtaarilta vuonna 2014. Länsi-Suomessa tulos oli 124, Itä-Suomessa 157 ja Pohjois-Suomessa 40 euroa hehtaarilta.

Ohhoh.

Minulla on iso omakotitalo, jonka lämmitykseen tarvitsen 30000 kWh vuodessa. Energian hinta on tavasta riippumatta noin 10 c/kWh. Taloni lämmitykseen tarvitsen siis 3000 euroa vuodessa.

Minun pitää omistaa 30 hehtaaria metsää saadakseni taloni lämmitettyä.

30 hehtaaria on noin puoli kilometriä kertaa puoli kilometriä.

Yhdellä neliökilometrilla metsää saa lämmitettyä 3 – 4 omakotitaloa, jos sen rahan on kierrettävä ensin metsäteollisuuden ja valtion verotuksen kautta.

Suomen asukastiheys on 16 ihmistä neliökilometrillä. Eli kyllä se juuri ja juuri on mahdollista. Metsäteollisuus voisi lahjoittaa ylijäämäpurut leivän tekoon.

Mutta Helsingin asukastiheys on 3000 asukasta neliökilometrillä. Macaon asukastiheys on 17684 asukasta neliökilometrillä. Koko maailmankin keskimääräinen asukastiheys on melkein kolminkertainen Suomeen verrattuna, 43 ihmistä neliökilometrillä. Ehkä meidän jollain konstilla pitäisi saada hieman enemmän metsästä irti.

Ehkä olisi aika paljon edullisempaa polttaa tuosta metsästä saatava puu ihan itse oman talon lämmitykseen. Saattaisi riittää vähän vähempikin kuin 30 hehtaaria. Vai mitä luulette?

[1] http://stat.luke.fi/yksityismets%C3%A4talouden-liiketulos-2014_fi

Lämmitysöljyn hinta laskee pitkän tasaisen kauden jälkeen, vertailuhinta 88 c/litra, vastaa kuluttajan sähkön hintaa 9,8 c/kWh

Lämmitysöljyn hinta laskee puolentoista kuukauden takaiselle tasolle pitkän tasaisen kauden jälkeen.

HOK-Elannon lämmitysöljyn hinta eli vertailuhinta laskee juhannukseksi kahdella sentillä litralta. En tiedä, onko tällä käytännön merkitystä, koska ilmeisesti öljyä ei voi tilata tällä halvalla hinnalla kuitenkaan juhannuksen aikana, ja se saattaa taas maanantaina nousta takaisin.

Ilmoitettu hinta on 92,9 c/litra eli bonukseton vertailuhinta on 88,3 c/litra.

Sähkön pörssihinnan vertailuhinta laskee kaksi kymmenystä on on nyt 3,1 c/kWh ja kuluttajahinta 9,8 c/kWh. Tämä näkyy tilastoissa huomisesta lähtien.