17.11.2014 Raakaöljyn hinta romahtanut entistä vauhtia – Suomessa lämmitysöljyn hinta nousee (hinta 0,95 euroa litralta, pitäisi olla 0,80 euroa litralta)

Päivän pörssivihje: osta suomalaisten öljy-yhtiöiden osakkeita. Jos joku ostaa lämmitysöljyä nykyisellä hinnalla, öljy-yhtiöt kierivät rahassa. Heidän voittomarginaalinsa on lievästi sanoen ruhtinaallinen viimeiseltä kahdelta kuukaudelta.

Ja ahneus vain lisääntyy. Vertailuhintana käytetty HOK-Elannon lämmitysöljyn hinta nousi maanantaina kolmen viikon takaisen hinnanlaskun yläpuolelle! Tuona samana aikana raakaöljyn hinta on laskenut 69 eurosta tynnyriltä hintaan 62 euroa tynnyriltä. Aika paksua olla siirtämättä raakaöljyn kymmenen prosentin hinnan alennusta tippaakaan kuluttajahintoihin. Tässä on otettu huomioon se, että euro on hieman pudonnut dollaria vastaan, dollareissa romahdus on vielä suurempi.
Kaaviossa on punaislla raakaöljyn hinta ja sinisellä lämmitysöljyn hinta. Käyrät ovat niin lähellä samassa skaalassa kuin piirtoteknisesti järkevää. Vaikka käyrät eivät ole päällekäin, hinnanlaskun pitäisi olla kummassakin kaaviossa yhtä syvä. Lämmitysöljyn hintaa kuvaava kaavio ei ole käytännössä vielä edes aloittanut hinnanlaskua.
Indeksi, joka kuvaa parhaiten lämmitysöljyn myyjien muhkeita katteita on litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä. Tämä teki uuden ennätyksen, 2,56. Viimeisen kahden vuoden keskiarvo on ollut 2,17 (ja ilman viimeistä paria viikkoa tasainen 2,16).
Lämmitysöljyn hinta Suomessa olisi keskimääräisellä kertoimella 0,80 euroa litralta. Tätä voidaan pitää lämmitysöljyn oikeana hintatasona tällä hetkellä Suomessa.
Kannattaa myös muistaa, että lämmitysöljyn energiavero on Suomessa pieni verrattuna kaikkiin muihin energiamuotoihin, noin 20 senttiä litralta (16,3 + ALV). Se ei selitä erityisemmin hintaeroja.
Saksassa hinta on tällä hetkellä 0,72 euroa litralta. (http://www.tecson.de/pheizoel.html).
Hinta Suomessa on noussut kautta linjan, jopa vertailuissa yleensä halvin Agrimarket on nostanut hintaansa.
Jos joku nyt todella ostaa paniikissa lämmitysöljyä vain pelätessään vuodenvaihteen kolmen sentin veronkorotusta, kannattaa ihmetellä sitä, että lämmitysöljyn hinnassa on 15 senttiä ilmaa litralta.
Tarkat luvut: HOK-Elanto hinta 0,998 €/l, josta vertailuhinnasta on poistettu 5% bonus eli 0,95 €/l. Brent-öljyn dollarihinta 77,74 dollaria tynnyriltä, EURUSD 1,2519, 62,10 euroa tynnyriltä. Eurohinnassa laskua viikossa 7,2%. Sähkön kuluttajahintaa vastaava lämmityshinta 10,5 c/kWh, pörssihinta 4,0 c/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *