24.3.2014 Lämmitysöljyn hinta putosi alle euroon litralta

Lämmitysöljyn vertailuhinta (*) laskee ensimmäistä kertaa seurannan aloittamisen jälkeen alle euroon litralta. Tosin vain tuhannesosaeuron, 0,999 €/l.

Vanhin tietoni on yli kahden vuoden takaa, 2.3.2012 jolloin lämmitysöljyn vertailuhinta oli 1,103 €/l. Kesällä 2012 käytiin lähellä nykyistä hintatasoa, mutta matalimmillaan vertailuhinta on käynyt 1,005 €/l. Lisäksi arvonlisävero on noussut, eli nykyinen hinta on suhteessa noin prosentin edullisempi.

Korkeimmillaan vertailuhinta on kahden vuoden aikana ollut 1,158 €/l elokuun loppupuolella 2012. Tällöin Israelin odotettiin hyökkäävän Iraniin.

Libyan sota nosti brent-raakaöljyn hinnan 2-3 kertaiseksi ja siellä hinta on pysynyt. Viisi vuotta sitten brent maksoi 43 dollaria tynnyriltä, nyt ”halpana” aikana 107 dollaria tynnyriltä.

Raakaöljyn hinta on viikon kuluessa noussut 0,6%, joten on mahdollista tai jopa todennäköistä, että tällä viikolla öljyn hinta on alimmillaan vähään aikaan. Korotuspainettakaan ei kuitenkaan ole, koska vasta nyt saavutetaan parin viikon takainen laskussa ollut raakaöljyn hinta. Raakaöljyn ja lämmitysöljyn hintaero on nyt pitkäaikaisessa keskiarvossaan eli tällä hetkellä hinta on vakaa.

On mahdollista, että euron psykologisen rajan alittaminen voi saada hinnan käyttäytymään hieman poikkeavasti. Muille lämmitysöljyn toimittajille on hyvin vaikeaa myydä yli euron olevia hintoja, jos yhden toimittajan hinta on alle euron. Kun yksi menee rajan yli, muiden on tultava perässä.

Lämmitysöljyn hinta vastaa pörssisähköllä tehtävää suoraa sähkölämmitystä hinnalla 11,1 c/kWh eli pörssintaa 4,5 c/kWh. Edellinen pörssisähkön vertailuhinta oli 4,55 c/kWh.

(*) Vertailuhinta on HOK-Elannon ilmoittama ABC-hinta, josta on vähennetty 5% bonus. Tämä on vastannut hyvin muiden toimittajien keskimääräisiä hintoja. Tämä hinta on ainoa hinta, joka ilmoitetaan verkossa ilman ”tarjouspyynnön” tekemistä eli verkkolomakkeen täyttöä, eli se on varmasti kaikille sama.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.